Russisk krigsmonument udsat for hærværk på kirkegård

Malingen er nu blevet vasket af.

Et russisk krigsmonument på Allinge Kirkegård er blevet overmalet med rød maling, og en jernlåge med et sovjetisk symbol er forsvundet fra kirkegården.

Det skriver Bornholms Politi i sin døgnrapport tirsdag.

Anmeldelsen om hærværk kom mandag klokken 08.36, hvorefter politiet tog til stedet for at sikre spor og søge med hunde.

Det var i forbindelse med politiets undersøgelser på stedet, at det blev konstateret, at støbejernslågen var forsvundet. Symbolet på lågen er et hammer og et segl.

Jernlågen er forsvundet fra stedet.

Bornholms Politi oplyser til Ritzau, at hærværket og det formodede tyveri har fundet sted på et tidspunkt mellem fredag eftermiddag og mandag morgen, og det beder offentligheden om hjælp med at finde lågen.

Personer, der måtte vide noget om sagen, kan ringe til politiet på telefonnummer 114.

Politiet vil ikke oplyse, om der er overvågning på stedet eller i området, som kan hjælpe politiet i retning af en gerningsmand.

Adspurgt om, hvorvidt kriminaliteten formodes at have en forbindelse til krigen i Ukraine, lyder svaret fra Bornholms Politi:

– Den russiske ambassadør kommer altid forbi Allinge Kirkegård i starten af maj og lægger en krans. Man kan gisne om, at det er i den forbindelse, det er gjort.

Det er ikke første gang, det pågældende krigsmonument er blevet udsat for hærværk. Faktisk er det tredje år i træk, bekræfter Bornholms Politi.

I 2022 – blot måneder efter Ruslands invasion af Ukraine i februar – var der skrevet på monumentet med Ukraines blå og gule farve. Sidste år var der smurt ketchup ud over den, og i år er den spraymalet med rød maling, som ifølge politiet dækker “en rimelig stor del” af monumentet.

Monumentet er en russisk obelisk, der hædrer de sovjetiske soldater, som faldt under Anden Verdenskrig i kamp mod tyskerne.

På monumentet står ifølge TV2 Bornholm skrevet: “Evig berømmelse for de russiske helte, som ofrede livet i kampen mod de tyske okkupanter”.

Ingen er blevet anholdt i forbindelse med hærværket hverken de forrige år eller i år. Bornholms Politi vil ikke sige, hvorvidt det mener, det er samme gerningsmand, der står bag det hele.

LÆS OGSÅ:

Mand stukket ned med saks bag tankstation

Efter voldsomme flammer i autoværksted: Helt udbrændt