Rekordstraf i sag om væddeløbsbanedrab

En særlig paragraf forhøjede straffen til en 24-årig mand, der fredag er dømt for drabsforsøg i Aarhus i 2020

En 24-årig mand idømmes af Retten i Aarhus 12 års fængsel for et drabsforsøg ved Jydsk Væddeløbsbane i 2020.

Det skriver Østjyllands Politi fredag i en pressemeddelelse.

24-årige Masiullah Bayat afgav flere skud ved den aarhusianske hestevæddeløbsbane i juli 2020 i forbindelse med en mislykket hashhandel.

Målet for skuddene var en 45-årig mand, der havde fungeret som mellemmand ved handlen. Desuden blev en anden udsat for fare, men ingen af dem blev ramt.

Alligevel var det drabsforsøg, bestemmer retten, som har idømt manden en hård straf for forbrydelsen.

– Det er, så vidt jeg er bekendt, kun anden gang i Danmark, at en person får 12 år for drabsforsøg. 12 år er jo udgangspunktet for drab, siger specialanklager Birgitte Ernst til Ritzau.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det er en særlig paragraf, der har skubbet straffen i vejret. Nærmere bestemt straffelovens paragraf 81b, der gør det muligt at forhøje straffen med indtil det halve, når skydevåben affyres i det offentlige rum.

Til sammenligning udløser et forsøg på manddrab normalt en straf på fængsel i seks år.

Den planlagte handel med hash har fået stor opmærksomhed, fordi affæren endte med at koste et menneske livet.

Fra København var en nu 43-årig mand kommet kørende i en Jeep Cherokee med 1,8 millioner kroner. Aftalen var, at han skulle købe 50 kilo.

Imidlertid affyrede den københavnske mand sit våben mod en af de mennesker, han angiveligt skulle handle med.

Den 25-årige Abukar Hassan Ali blev ramt og døde. Som rapper var han kendt som Schmur.

I den efterfølgende retssag blev den 43-årige frifundet for drab, fordi retten mente, at han havde handlet i nødværge. I stedet fik han fem år for besiddelse af våben, medvirken i hashhandel og afbrænding af to biler.

Sagen er dog ikke endeligt afgjort, da anklagemyndigheden har anket til Vestre Landsret, som skal vurdere sagens beviser på ny.

Hovedpersonen i fredagens dom, Masiullah Bayat, er udenlandsk statsborger og er blevet udvist. Han har på stedet anket til landsretten. Han ønsker at blive frifundet.

/ritzau/