Regeringen vil narkoteste hele byen

Narko

Regeringen har iværksat et opmærksomt tiltag, hvor en hel by skal narkotestes.

Metoden, der involverer test for stoffer som opioider, kokain, amfetamin og THC, har til formål at kortlægge, hvor stort et stofmisbrug der forekommer i byen. Ved at måle koncentrationen af disse stoffer i spildevandet håber myndighederne at få et konkret billede af, hvordan stofferne spredes i samfundet og især blandt unge mennesker.

Testen af spildevandet skal udføres i flere danske byer, og det er den samme teknik, som blev anvendt under coronapandemien for at spore udbredelsen af virusset.

Denne gang er det dog et forsøg på at få indsigt i det stigende problem med stofmisbrug, særligt blandt unge, der misbruger opioider, skriver TV 2 Øst.

Opioider er smertestillende medicin, der, selvom de kan være livsvigtige for patienter, også er stærkt vanedannende og farlige i overdoser.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Hos NK Forsyning, som driver spildevandsanlægget, fortæller direktør Anders Gjesing til mediet om den proces, der gør det muligt at teste spildevandet. Gjesing beskriver det som et område, hvor affaldsvandet fra både husholdninger og erhverv mødes og blandes med regnvand, hvilket skaber en kompleks sammensætning af de stoffer, der cirkulerer i byen. Det er her, myndighederne vil hente data om stofindtagets omfang.

En del af en større plan

Regeringens beslutning om at gennemføre disse tests er en del af et større forsøg på at forstå stoffernes omfang, ikke bare i Næstved, som skal testets nu her, men også i andre større byer som København, Aarhus og Odense. Dataene vil blive brugt til at analysere forbrugsmønstre i løbet af en uge, herunder eventuelle stigninger i forbruget i weekenderne.

Men mens dataindsamlingen er et nødvendigt skridt, rejser lokalpolitikere som Hanne Sørensen, viceborgmester i Næstved og tidligere misbrugskonsulent, spørgsmål om, hvad der sker med de resultater, der kommer frem. Hun understreger, at det ikke kun handler om at få viden om omfanget af stofmisbruget, men også om at finde konkrete løsninger for at hjælpe de unge, der er ramt af afhængigheden.

I spildevandet testes der udover for opioider også for stoffer som kokain, amfetamin og THC.

En person har begået vold på gaden. Da politiet mødte op for at tale med ham, stak han af. Lige nu forskanser han sig i en lejlighed, hvor politiet er massivt til stede.