Regeringen foreslår, at salg af euforiserende stoffer gennem sociale medier og fra butikker som kiosker straffes med fængsel frem for bøde.
Det fremgår af regeringens opioidudspil, der præsenteres mandag på Rysensteen Gymnasium i København af justitsminister Peter Hummelgaard (S), indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og skatteminister Rasmus Stoklund (S).
I dag straffes man med bøde, hvis man bliver taget med under 3000 opioidpiller. Det er også blevet kaldt “morfinfinten”.
I udspillet lægger regeringen op til, at bødestraffen erstattes af fængsel.
Samtidig vil regeringen skærpe fængselsstraffen for salg af euforiserende stoffer via sociale medier og butikker med en tredjedel i forhold til det nuværende niveau.
Det betyder, at et forhold, der i dag straffes med tre måneders fængsel, vil øges til fire måneders fængsel.
Regeringen ønsker, at strafniveauet i højere grad skal afspejle opioidernes farlighed.
– Flere unge indlægges med opioider, flere unge søger hjælp, og nogle dør af deres misbrug.
– Opioider er nogle af de allerfarligste stoffer, man kan tage. De er farligere end kokain, siger Peter Hummelgaard på pressemødet.
Man vil også undersøge, om straffelovens paragraf 237 om manddrab fremover kan anvendes, hvis en gerningsperson sælger euforiserende stoffer til en person, der efterfølgende afgår ved døden.
Dertil ønsker regeringen, at det bliver muligt, at konfiskere både egne og leasede eller lånte køretøjer, der bruges til grov narkokriminalitet.
– Selv om straf er et væsentligt element i det udspil, som vi fremsætter i dag, så bilder vi os ikke ind, at straf alene kan løse det problem, der er derude, siger justitsministeren.
Det skal gå hånd i hånd med blandt andet forebyggelse og oplysning.