01. aug. 2022 - 18:48

Putin i ny melding om atomkrigArkivfoto

’Der er ikke nogen vindere af en atomkrig, og den må aldrig blive udkæmpet.’

Ordene kommer i dag direkte fra Ruslands Præsident Vladimir Putin i en udtalelse til en konference i New York, der arbejder imod spredningen af atomvåben, skriver B.T..

Præsidenten oplyser samtidig, at den russiske stat går ind for ’en lige og udelelig sikkerhed for alle medlemmer af verdenssamfundet’.

Under samme konference i New York har USA, Frankrig og Storbritannien en fælles kritik mod Rusland for på uansvarlig og farlig vis at have bragt den mulige brug af atomvåben i krigen mod Ukraine på dagsordenen.

»Efter Ruslands ubegrundede og ulovlig angrebskrig mod Ukraine opfordrer vi Rusland til at indstille den uansvarlige og farlige retorik og adfærd om atomvåben og leve op til sine internationale forpligtelser. Atomvåben skal, så længe de eksisterer, tjene defensive formål, afskrække aggression og forhindre krig. Vi fordømmer dem, der vil bruge eller true med at bruge atomvåben som militær tvang, trussel eller afpresning.«« lyder det ifølge AFP i en udtalelse fra de tre lande.

Det er nu over fem måneder siden, at Rusland indledte sin invasion af Ukraine, og siden da har verdenssamfundet været bekymret for, om Rusland kunne finde på at bruge sine atomvåben i krigen. Bekymringen blev kun øget af, at Vladimir Putin få dage inde i krigen offentliggjorde, at Rusland øgede sit atomberedskab. Putin advarede samtidig andre lande mod at blande sig i krigen, da det ellers ville få militære konsekvenser af hidtil uset karakter.

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager mandag og tirsdag i konferencen i New York. Konferencen er for de i alt 191 lande, der har skrevet under på traktaten om ikke-spredning af atomvåben. Rusland er altså en af dem.

Google Play: (https://play.google.com/store/apps/details…) – AppStore: (https://apps.apple.com/…/presse-fotos-dk/id1625543625…)