Prestigiøst museum fjerner fem malerier

Fem malerier fjernes torsdag fra Kunsthaus Zürich som følge af nye retningslinjer for naziplyndret kunst

Det schweiziske museum Kunsthaus Zürich har meldt ud, at det vil fjerne fem malerier fra dets samling.

Det sker på baggrund af en gennemgang af Kunsthaus Zürichs Emil Bührle-samling, efter at der er kommet nye retningslinjer for håndteringen af kunstværker, som blev plyndret af nazister.

Retningslinjerne kommer fra det amerikanske udenrigsministerium og blev offentliggjort i marts 2024.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Emil Bührle var en tyskfødt våbenhandler, som tjente sin formue under Anden Verdenskrig. Der har længe været mistanke om, hvorvidt malerierne i kunstsamlingen har tråde til nazisterne.

– Kunsthaus Zürich er blevet informeret om, at fonden (fonden bag Emil Bührle-samlingen, red.) leder efter mulige løsninger med de juridiske efterfølgere af tidligere ejere af seks værker i samlingen, lyder det fredag fra museet i en pressemeddelelse.

– Kunsthaus byder denne tilgang velkommen, men beklager over for gæsterne, at fem malerier vil blive fjernet fra museet, lyder det videre.

Et sjette maleri af Edouard Manet er undersøgt, men fonden mener ikke, at det bryder retningslinjerne.

Emil Bührle-fonden afhenter malerierne torsdag.

Det drejer sig om fem malerier af Gustave Courbet, Claude Monet, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh og Paul Gauguin.

– På grund af den historiske kontekst er fonden klar til at tilbyde et finansielt bidrag til boet efter Max Silberberg af respekt for den tidligere ejers tragiske skæbne, lyder det fra fonden bag Emil Bührle-samlingen.

Zürich Kunstahus er tidligere løbet ind i problemer i forbindelse med udstillingen af værker fra samlingen.

Sidste år lød det fra kritikere, at museets forsøg på at kontekstualisere kunstværkerne ikke fokuserede tilstrækkeligt på de jødiske tidligere ejeres skæbner.

/ritzau/AFP