I en pressemeddelelse fra Miljø- og Ligestillingsministeriet bliver der beskrevet, hvordan at der som en del af regeringens Handlingsplan mod partnervold og partnerdrab, bliver uddelt 16 millioner kroner til at hjælpe voldsudsatte gravide i Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden.
På baggrund af undersøgelser, som viser, at partnervold har en risiko for at eskalere i forbindelse med graviditet og familieforøgelse, så bliver der nu sat fokus på problemet.
I forbindelse med graviditet og familieforøgelse er det et tidspunkt, hvor sundhedsmyndighederne for mulighed for at spotte volden og hjælpe de voldsudsatte og deres familier.
Tallene bliver gjort endnu mere tydelige nu, da Amager og Hvidovre hospital har udviklet en Screeningsmodel til jordemødre, hvor den kan hjælpe til opsporing af vold blandt alle gravide.
Det har givet en noget trist udvikling i tallene. Familieambulatoriet har tidligere fundet fem til seks tilfælde af vold mod gravide årligt. De nye tal må være noget foruroligende. Her opsporer de faktisk et til to par om ugen med partnervold.
Nu melder Ligestilingsminister Magnus Heunicke sig på banen, efter at han har besøgt familieambulatoriet på Hvidovre Hospital, hvor gravide, som har været udsat for vold, og deres familier modtager målrettede tilbud for at slippe fri af volden.
‘Det gjorde et stort indtryk at høre, hvordan jordemødrene på Hvidovre Hospital gør en kæmpe indsats for både at finde de gravide, der er udsat for vold, og hjælpe dem til et liv uden vold’, siger ligestillingsminister Magnus Heunicke, som mener, at indsatser mod partnervold bør udbredes til flere hospitaler.
Han lægger derudover vægt på, at det har en stor effekt, når man sætter ind over for problemet.
En evaluering viser at tre ud af fire par, som har modtaget hjælp i familieambulatoriet, oplever en en positiv virkning på deres konfliktniveau.
Der er derfor blevet afsat 16 millioner kroner til indsatser i de regionale familieambulatorier. De penge skal være med til at hjælpe voldsudsatte gravide og nybagte forældre, som lever med vold eller æresrelaterede konflikter.
Midlerne kommer fra en ansøgningspulje, der udmøntes af Sundhedsstyrelsen og fordeles så Region Hovedstaden får 4,5 mio. kr., Region Syddanmark får 4,8 mio. kr. og Region Midtjylland får 6,7 mio. kr.