Efter at have arbejdet med parallelle retssystemer og slægtsbaseret kriminalitet har Østjyllands Politi valgt at styrke hjælpen til udsatte vidner.
Det fortæller vicepolitiinspektør Kristian Juliussen til Jyllands-Posten.
– Der er nogle, som oplever store konsekvenser af at anmelde et forhold eller vidne i en sag. Det påvirker også konkrete efterforskninger, og dermed rammer det hele vores retssystem.
– Derfor tager vi vidnetrusler meget seriøst, siger han til avisen.
En del af hjælpen er at øge brugen af såkaldte indenretlige afhøringer. Det er akutte vidneafhøringer foran en dommer, som kan bruges i en senere retssag, så vidnet ikke kan nå at blive påvirket til at ændre forklaring.
Den metode skal dog kun bruges i særlige sager, hvor der er overhængende fare for, at en normal afhøring vil gå tabt, fordi vidnet eksempelvis kan blive påvirket til at ændre forklaring.
Ifølge Jyllands-Posten har politiet også et samarbejde med Aarhus Kommune om at tilbyde vidner og forurettede midlertidige boliger, så de kan flytte fra et lokalområde.
Der er også fokus på at optage afhøringer og tale i enerum med vidner og ofre, der trækker en forklaring eller anmeldelse tilbage.
Politiet har ifølge Jyllands-Posten oplevet, at et civilt mæglingsråd i det vestlige Aarhus løser konflikter om kriminalitet uden om det danske retssystem. De er med til at presse borgere til at ændre vidneudsagn eller droppe anmeldelser.
I Østjyllands Politis kreds har der i gennemsnit været 55 anmeldelser om vidnetrusler i perioden 2018 til 2024.