15. nov. 2021 - 9:39

Politi advarer: Kontrollerer bilister i hele landet denne ugeDet er nok de færreste, som kan sige sig helt fri for at have kigget på mobilen, mens de har kørt bil.

Men det kan have fatale konsekvenser.

Hver anden dødsulykke er nemlig forårsaget af uopmærksomhed og manglende orientering, skriver politiet.

Derfor gennemfører politiet i denne uge kontrol rettet mod uopmærksomme bilister i hele landet. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Samtidig kører politiet den velkendte kampagne, om at “køre bil, når du kører bil” i hele landet.

“Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge,” siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

En undersøgelse af uopmærksomhed blandt bilister viste i 2019, at cirka 8% af førerne af person- og varebiler foretager sig distraherende handlinger, mens de kører bil. Det kan være at tale i hånd-holdt eller håndfri mobil, indstille GPS, spise, drikke eller lignende.

Markant værre så det dog ud for lastbilchaufførerne. Her var det 18,7 % af chaufførerne, som foretog sig distraherende handlinger, mens de kørte bil.

“Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter. Men ulykker med tunge køretøjer hører på grund af deres størrelse og vægt til de alvorligste. Det er derfor særligt vigtigt, at erhvervschaufførerne holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der tager deres opmærksomhed fra trafikken,” siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspoli-tiets Nationale Færdselscenter.

Politiets kontrol af uopmærksomme bilister varer frem til søndag og involverer alle landets politikredse.