Peter Hummelgaard blev udsat for vold

Foto: Folketinget - Fotograf: Marie Hald

Når man bliver udsat for vold som barn er der som regel to muligheder. Man kan give det videre til sine egne børn eller man kan gå i den modsatte grøft, og bryde med sin sociale arv. En ny bog fra justitsminister Peter Hummelgaard, hvor han åbner op for noget af det mest sårbare, giver os indtrykket, at justitsministeren gjorde op med arven og valgte den sidste mulighed.

Peter Hummelgaard voksede op med vold i hjemmet, det står ganske klart efter han har udgivet sin bog ‘Der er noget, vi skal tale om’.

Efter at have båret på hemmeligheden i mange år, åbner folketingspolitikeren nu op for sluserne i sin nye bog, hvor han beskriver nogle af de traumatiske oplevelser.

I et interview om bogen med Radio IIII-programmet ‘Station IIII‘ fortæller Peter Hummelgaard, at et af hans allertidligste minder er at se sin mor blive udsat for vold af sin far.

“Der var også episoder, hvor jeg selv også blev udsat for vold, både i den forstand, at jeg blev udsat for slag, men også, at jeg blev kastet ind i væggen og den slags”.

Dermed har han åbnet op for noget af det allermest sårbare.

Det gør han fordi han ønsker, at sætte en debat i gang om de mange danske børn, som må leve med vold i hjemmet.

Peter Hummelgaard henviser til en undersøgelse fra Børns Vilkår. I undersøgelsen kan man se, hvordan hvert femte barn i en 8.klasse er blevet udsat for fysisk vold fra en forælder eller plejeforælder.

“Grunden til, at jeg deler det nu er, fordi jeg synes, at det er svært at komme udenom. Særligt i løbet af de sidste knap to år, hvor jeg har været justitsminister. Der oplever jeg hele tiden at blive konfronteret med de allermørkeste sider af vores samfund”.

Justitsminister fortæller, hvordan hans mormor og morfar hjalp ham og hans mor igennem den voldelige periode i livet.

Hans bog ’Der er noget, vi skal tale om’ udkommer på Gyldendal 27. november.

Finansloven for 2025 genindfører Håndværkerfradrag og starter skolemadsordning.