“Pas dine børn!” – Lastbilchauffører krænker kvinder i branchen

En ny undersøgelse blandt medlemmerne af 3F Transportgruppen viser, at lige godt 30% har oplevet at blive krænket i forbindelse med deres arbejde som chauffør. Inden for det seneste år er tallet helt oppe på 43%.

‘Jeg har blandt andet fået at vide, at jeg fandeme ikke burde køre lastbil. Jeg skulle lave mad og passe min mand og børn i stedet’, sådan indleder Pernille Juhl, der har snakket med fagbladet 3F.

33-årige Pernille Juhl arbejder til dagligt som lastbilchauffør, og har været i transportbranchen i ni år. Hun beskriver hvordan hun jævnligt får testet, og nogle gange overskredet, sine grænser i forbindelse med sit arbejde som chauffør.

Det fortæller hun Fagbladet 3F.

Hun er desværre langt fra den eneste med disse oplevelser.

Knap 30% har på et tidspunkt haft en krænkende oplevelse på jobbet, viser en undersøgelse blandt 3.000 medlemmer af 3F Transportgruppen.

Det dækker blandt andet over mobning, chikane og fysisk vold – og især kvinder og yngre ansatte er udsatte, viser undersøgelsen.

Det kommer ikke bag på Eva Gemzøe Mikkelsen, erhvervspsykolog og lektor i arbejds- og organisationspsykologi på SDU, som har 20 års erfaring som konsulent for danske virksomheder.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Illustrationsfoto

‘På mange arbejdspladser, især de mandsdominerede, er der stadig en gammeldags machokultur, hvor tonen kan være hård og ret lummer’, siger hun.

I godt halvdelen af tilfældene er det en kollega, der står bag. Det ærgrer formand for 3F Transportgruppen, Jan Villadsen.

‘Det er helt uforståeligt for mig. Jeg undrer mig virkelig over, at man ikke passer bedre på hinanden derude’, siger han. 

Skal de unge mennesker acceptere jargonen?

Værst er det når man kigger mod de unge chauffører. 42% mener at være blevet krænket når man spørger hos de 18-29-årige. Hos de 60-66-årige er det cirka. hver fjerde der har haft en krænkende oplevelse.

Der kan også ses en forskel på om du er mand eller kvinde. En ret tydelig forskel ovenikøbet.

40% af kvinderne har oplevet krænkelser, mens det for mændende er 28%.

Ifølge Eva Gemzøe Mikkelsen,erhvervspsykolog og lektor i arbejds- og organisationspsykologi på SDU, er der intet usædvanligt i, at det er i de her grupper tallene slår ud.

‘Som ung er du ofte nederst i hierarkiet og dine arbejdsopgaver eller karriere er måske også afhængig af at kolleger og ledere ser positivt på dig. Så kan det være svært at sige fra overfor krænkende handlinger’, siger hun.

Eva Gemzøe Mikkelsen oplever ofte at der er uenighed om, hvad der faktisk er acceptabelt at sige til hinanden.

‘Jeg oplever nogle gange, at de ældre kan opleve de yngre som “krænkelsesparate”. At de unge i langt højere grad ifølge dem reagerer på tale eller handlinger, som de ældre mener er helt ok. Så der helt sikkert en generationskløft på nogle arbejdspladser’, siger lektoren til 3F.

Hun mener at det er vigtigt at firmaerne har klare politikker for det, og at både ledere og kolleger bør gribe ind, hvis de ser eller hører om krænkende handlinger.

Det er desværre ikke kun deres kollegaer som chaufførerne skal være opmærksomme på. Også kunder kan være krænkende over for chaufførerne. Kunder og passagerer står for næsten 30% af krænkelserne.

Hver tredje ambulanceredder og lidt mere end hver fjerde taxachauffør har oplevet episoder med fysisk vold, viser undersøgelsen fra 3F Transportgruppen.

Jan Villadsen, formand for 3F Transportgruppen, vil nu sammen med arbejdsgiverne se på, hvordan fysisk og psykisk vold kan forebygges, og hvordan man bedst muligt kan hjælpe chauffører, der har været udsat for ubehagelige oplevelser.

I en anden branche er kvinder også blevet krænket og den tidligere arbejdsgiver er blevet dømt:

BreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreaking