En ny, foreslået lovændring vil ændre kvinders rettigheder markant i Irak.
Konservative partier i Irak overvejer at sænke den lovgivningsmæssige seksuelle lavalder fra 18 til 9 år, hvilket ville tillade ægteskaber mellem voksne mænd og piger så unge som ni år.
Den foreslåede ændring vil også fjerne kvinders rettigheder til skilsmisse, forældremyndighed og arv.
Loven, der er blevet foreslået af en koalition af konservative shiamuslimske partier, sigter ifølge koalitionen mod at beskytte piger mod “umoralske forhold”, og er i overensstemmelse med en streng fortolkning af islamisk lov.
Det skriver The Telegraph.
Ændringen er en revidering af den “personlige statuslov” fra 1959, som blev betragtet som en af de mest progressive love i Mellemøsten, da den blev indført.
Den nuværende lov giver ens rettigheder til alle irakiske borgere, uanset religion, og regulerer ægteskaber, skilsmisser og forældremyndighed. Med de nye ændringer vil religiøse ledere få lov til at stå for ægteskaber, der for eksempel kan omfatte piger ned til ni år, når de får tilladelse fra deres far.
Ændringen vil også betyde, at disse ægteskaber bliver anerkendt som lovlige, hvilket ifølge menneskerettighedsorganisationer vil give piger færre rettigheder og øge deres udsathed for vold (The Guardian).
Modstand mod lovændringen
Ændringen af loven har mødt stærk modstand i Irak.
Aktivister og eksperter advarer om, at ændringen vil undergrave kvinders rettigheder i landet. Sarah Sanbar, Irak-forsker ved Human Rights Watch, siger til mediet: “Ændringen vil ikke bare undergrave disse rettigheder, den vil udviske dem (red. oversat)”.
Protester har fundet sted i Bagdad og andre byer, hvor demonstranter kritiserer regeringens forslag og anklager dem for at forsøge at legalisere børnekrænkelse.
Aktivisten Athraa Al-Hassan udtrykker overfor The Telegraph frygt for, at lovændringen kan føre til et system, der ligner det, som eksisterer i Iran og Afghanistan, hvor religiøse ledere har magten.
Børneægteskaber og juridiske konsekvenser
Irak har allerede en høj forekomst af børneægteskaber.
Ifølge UNICEF er 28 procent af piger i Irak gift, før de fylder 18 år. Det skyldes blandt andet et smuthul i den nuværende lov, som tillader religiøse ledere at foretage ægteskaber uden statens anerkendelse.
Disse ægteskaber giver piger og kvinder, der er gift i henhold til religiøse ceremonier, færre rettigheder, da de ikke er anerkendt af loven.
Med ændringen af loven vil ægteskaberne blive anerkendt af staten, og pigerne vil få flere rettigheder i forbindelse med ægteskabet, selvom menneskerettighedsorganisationer advarer om, at det vil øge risikoen for vold og begrænse pigernes muligheder for uddannelse og arbejde.
Politisk og sekterisk kontekst
Dr. Renad Mansour, seniorforsker ved Chatham House, siger til mediet, at ændringen af lov 188 er en del af en bredere politisk bevægelse fra shiamuslimske grupper, som søger at styrke deres politiske magt i Irak. Han påpeger, at ændringen kan bidrage til at forstærke de religiøs-sekteriske skel i landet og underminere princippet om lighed for loven.
Den foreslåede ændring giver muslimske borgere mulighed for at vælge mellem den nuværende, sekulære lov og religiøs lov, afhængig af deres tilhørsforhold. Dr. Mansour og eksperter advarer dog om, at beslutningen om, hvilken lov der skal gælde, udelukkende vil blive truffet af mændene i husstanden, og at dette kan skabe yderligere uligheder mellem kvinder fra forskellige religiøse grupper.