Op mod 60% af Europas brunbjørne bor i landet. Her kan du stadig opleve en af planetens mest fascinerende skabninger, der lever i Europas sidste store vildmark.
Selvom bjørnene er utroligt imponerende dyr, har en række angreb de seneste år skabt frygt blandt lokalbefolkningen.
Det har ført til en stigende modstand mod den ikoniske art, især for at beskytte menneskelige beboelser i bjergenes nærområder.
Nogle hævder, at det stigende antal brunbjørne er årsagen til konflikten, men adskillige undersøgelser peger på, at det snarere er menneskets indtrængen i bjørnenes naturlige habitat, der har skabt problemerne.
Den elskelige kæmpe
Brunbjørnen er kendt for at fange vores opmærksomhed – og med god grund. Disse dyr kan stå på bagbenene, bruge deres “fingre” til at gribe fat i ting og er ofte tiltrukket af den samme slags føde som os mennesker – lige fra bær og honning til små dyr. De deler en overraskende lighed med vores egen måde at leve på, når de kommunikerer gennem ridser på træer, dufte og lyde.
Sådan skriver MOSSY EARTH.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Selvom brunbjørnen er Europas største kødæder, er den hurtig og smidig. Med en topfart på hele 48 km/t og en evne til at klatre i træer er den et symbol på naturens styrke. I modsætning til de større nordamerikanske bjørne, er de rumænske brunbjørne lidt mindre, men stadig enormt imponerende med deres højde på op til 2,2 meter og en vægt på 100-350 kg.
Et bjørneparadis
Rumænien er hjem for over 6.000 brunbjørne, hvilket gør det til det sted i Europa med den største koncentration af bjørne. Karpaternes tætte skove giver bjørnene den nødvendige beskyttelse og plads til at leve uforstyrret af menneskelig aktivitet.
Her kan de opbygge deres levesteder og finde føde som frugttræer, insekter og smådyr.
Hvad spiser brunbjørne?
Bjørnenes kost afhænger af årstiden og varierer fra bær, rødder og nødder til kød, insekter og selvfølgelig honning – som vi kender det fra Peter Plys.
De er alsidige i deres jagt efter føde, og deres diæt sikrer, at de holder sig sunde og stærke i Karpaternes barske klima.
Er brunbjørne farlige?
Selvom brunbjørne kan være farlige, undgår de naturligt menneskelig kontakt og angriber kun, hvis de føler sig truet.
Det er sjældent, at bjørne angriber mennesker, men det er stadig vigtigt at vide, hvordan man opfører sig, når man befinder sig i bjørneområder.
Hvis en bjørn står på bagbenene, betyder det ikke nødvendigvis, at den er aggressiv – den er sandsynligvis blot nysgerrig.
(Artiklen fortsætter efter videoen)
Er du klar til at tage på bjørnejagt – med kameraet?
Hvis du drømmer om at opleve brunbjørne i deres naturlige habitat, er der én destination, du simpelthen ikke må gå glip af: Rumænien. Ja, du læste rigtigt! Rumænien huser hele 60% af Europas bjørnebestand, hvilket gør det til det absolut bedste sted på kontinentet at spotte disse majestætiske dyr. Så pak kameraet, og gør dig klar til en uforglemmelig oplevelse i hjertet af Europas sidste vildmark.