26. maj. 2022 - 16:37

Øvede raketaffyring med USA: Stor øvelse slutMade with Repix (http://repix.it)

Det var et uvant syn, som mødte mange bornholmere torsdag eftermiddag.

Flere kampvogne kørte nemlig rundt i Rønnes gader torsdag.

Annonce

Det sker efter, at den store amerikanskledede Defender-Europe 2022-øvelse på Bornholm sluttede torsdag, og flere kampvogne var på vej væk fra øen.

Den store øvelse begyndte i Bornholms Lufthavn tirsdag, hvor flere dele af den danske hær, det bornholmske hjemmeværn, søværnet og luftvågnet trænede i kystnært forsvar af Bornholm og Østersøen sammen med USA.

Øvede raketaffyring på Bornholm med USA

Lufthavnen på Bornholm lagde tirsdag landingsplads til den store amerikansk-danske øvelse.

Formålet med øvelsen var at træne den fælles dansk-amerikanske planlægning og gennemførelse af en såkaldt HIRAIN.

Annonce

Det oplyser Forsvaret.

HIRAIN en særlig disciplin, hvor et mobilt raketartillerisystem, det såkaldte HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), flyves ind med et C-17 transportfly, køres ud af flyet, affyres og derefter flyves væk igen, inden det kan bekæmpes af fjenden.

De to affyringsramper er ikke på jorden i mange minutter, før de har modtaget data om et mål i Østersøen fra fregatten Niels Juel.

Herefter foretages en simuleret afskydning af deres raketter, hvorefter affyringsramperne igen er klar til at køre ombord på transportflyet og flyve væk.

Annonce

Tirsdagens øvelse blev dog afbrudt, da den simulerede afskydning havde fundet sted, da der ikke var nogen fjende at flyve væk fra.

– Formålet med øvelsen er at demonstrere, at vi kan samarbejde med amerikanerne, som er vores største partner i en øvelse, hvor alle tre værn og hjemmeværnet er indsat for at modtage det amerikanske transportfly med langtrækkende våbensystemer ombord, forklarer forsvarschef general Flemming Lentfer.ANDRE LÆSER OGSÅ

VI ANBEFALER