08. feb. 2022 - 14:15

Øksemand på fri fod i Roskilde: “Det er jo utryghedsskabende”Politiet patruljerer i Roskilde i forbindelse med økse-episoderne.

Politiet modtog mandag den 31. januar en anmeldelse om en mand med en økse, der havde forsøgt at ødelægge et vindue til Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde. Siden har de modtaget fire yderligere anmeldelser om en mand med en stor økse, der knuser eller forsøger at knuse ruder forskellige steder i byen.

Men det er endnu ikke lykkedes at finde manden med øksen, selvom politiet har eftersøgt med hundepatruljer flere steder.

Politiet arbejder ud fra den teori, at det er den samme mand, der står bag alle episoderne.

Derfor har de også indsat politipatruljer ved de steder, hvor manden med øksen tidligere har slået til. Heriblandt Psykiatrisk Center Sct. Hans og Roskilde Sygehus.

Fire ud af fem anmeldelser, som politiet har modtaget i løbet af lidt over en uge, er nemlig foregået på disse to behandlingssteder.

Mand med økse anholdt

Politiet patruljerer særligt i de mørke nattetimer omkring behandlingsstederne i håbet om at finde manden med øksen. Her holder de øje med folk, der færdes i området om aftenen og natten.

Da de ved midnat den 3. februar fik øje på en mand komme cyklende med et økseskaft stikkende op af rygsækken, stoppede de ham derfor omgående og anholdte ham.

Dog var der ifølge politiet ikke tale om den eftersøgte ‘øksemand’.

“Der var nogle ting, der gjorde, at vi ikke kunne knytte ham til de fem tilfælde. Så han blev blot anholdt for overtrædelse af våbenloven,” siger Martin Bjerregaard ved Midt- og Vestsjællands Politi og fortsætter:

“Så vi står stadig med fem uopklarede sager.”

Skaber bekymring i området

Politiet efterforsker derfor stadig sagen om øksemanden i Roskilde.

Udover patruljeringen i byen afhører politiet i øjeblikket vidner, som har set manden. Ud fra vidneudsagnene og videoovervågning fra stedet håber de, at det kan lade sig gøre at identificere manden.

Ét af vidnerne så blandt andet manden, da han slog hul i ruden ved akutmodtagelsen på Roskilde Sygehus.

“Der er vidneudsagn fra personale om, at han har smadret ruder ind til deres arbejdsplads. Og hvis man har set det, er man nødt til at være forholdsvis tæt på. Så det giver god mening, hvis vidnerne er utrygge og tænker ‘hvad ville der være sket, hvis han var kommet ind’,” siger Martin Bjerregaard.

Vagtchefen mener dog også, at det er vigtigt at pointere, at manden endnu ikke har lavet andet end materiel skade.

“Det er meget forståeligt, at folk kan føle en vis utryghed. For det er jo utryghedsskabende, at han er på fri fod. Men det er også vigtigt at understrege, at mens han har været på fri fod, har der ikke været tilfælde af personangreb. Hverken på gaden eller ved episoderne på behandlingsstederne og ved kiosken. Det har ene og alene været materielle skader.”

Usikkerheden om, hvorfor manden har begået hærværk med en økse flere steder i Roskilde, er formentlig også med til at skabe bekymring i området, forklarer Martin Bjerregaard.

“En belysning af motivet kan være med til at berolige borgerne i byen,” siger han.

Personer, der måtte have et tip om den mistænkes identitet, eller som måtte se en person opføre sig mistænkeligt i Roskilde typisk i de mørke timer sidst på aftenen eller om natten, bedes kontakte politiet på 114.

Manden beskrives som ca. 180 cm høj, iført mørkt tøj og med en økse.

Politiet patruljerer i Roskilde i forbindelse med økse-episoderne.
Politiet patruljerer i Roskilde i forbindelse med økse-episoderne.
Politiet patruljerer i Roskilde i forbindelse med økse-episoderne.
Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde efter hærværk den 31. januar.