Du har sikkert hørt det flere gange: det er aldrig for sent at begynde med træning. Og det er egentlig også rigtigt – men ikke helt.
Nye forskningsresultater afslører, at der er en grænse for, hvornår det begynder at være for sent med træning, hvis du ønsker at modvirke de langsigtede effekter af alderdommen.
En gruppe forskere fra Københavns Universitet har netop gennemført et studie, der viser, at du kan risikere at gå glip af en vigtig beskyttelse mod tab af muskelstyrke. Hvis du først begynder at træne, når du er kommet op i årene, kan det altså få nogle konsekvenser.
Det er ikke helt så enkelt som bare at vente med at komme i gang. Som en af forskerne bag studiet, Casper Søndenbroe, påpeger til DR, er der et punkt, hvor du ikke længere kan forhindre, at bestemte nerveceller i din rygmarv forsvinder.
De motoriske neuroner, som hjælper os med at kontrollere bevægelser og signalere til musklerne, spiller en central rolle, når vi bliver ældre. Men de er ikke evige. Forskningen viser, at de begynder at dø ud omkring et bestemt tidspunkt i livet. Her kan træning altså være for sent.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Hvad betyder det så for dig?
Hvis du er i 60’erne eller 70’erne og ikke har startet træning endnu, er det måske ikke for sent, men du bør have været tidligt ude. Selvølgelig kan, hvis du altså vil maksimere dine chancer for at bevare styrken og bevægeligheden i kroppen.
For at finde ud af, hvornår det er bedst at komme i gang, kigger vi på et aldersinterval, hvor forskning tyder på, at du kan modvirke de negative effekter bedst. Det er her, du bliver nødt til at være opmærksom, hvis du ikke vil være for sent ude.
Forskning viser, at det er omkring 60-70 års alderen, hvor tabet af de vigtige nerveceller begynder at accelerere. Det betyder, at du har størst chance for at bevare muskelstyrken, hvis du begynder at træne langt tidligere. Ifølge Søndenbroe til mediet bør du sigte efter at have startet træningen, før du fylder 50 år.
Hvad kan du så gøre med træning sent?
Det handler om at komme i gang med aktiviteter som løb, styrketræning eller andet, der kan aktivere musklerne og holde de motoriske neuroner i gang. To til tre gange om ugen er et mål, der kan hjælpe betydeligt.
Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke kan betale sig at lade være med at begynde med træning. Dette selvom er oppe i årene. Der er stadig muligheder for at forbedre din fysiske sundhed. Men ifølge Søndenbroe er det vigtigt at forstå, at du ikke kan undgå skader på muskler og nervebaner, hvis du først starter alt for sent.
Selv om studiet ikke fokuserede på en enkelt motionsform, peger Søndenbroe på, at styrketræning kan være en af de bedste måder at modvirke aldringens negative effekter på kroppen. Øvelser, der styrker musklerne, er nemlig af stor betydning for at kunne bevare din mobilitet og styrke, når du bliver ældre.
Søndenbroe understreger også til mediet, at enhver form for træning vil hjælpe med at reducere risikoen for sygdomme og øge din livskvalitet. Begynd med noget – hvad end det er at tage en rask gåtur eller løfte lidt vægt.
Så næste gang du tænker på at udsætte træningen, eller mener at det er for sent, er det måske på tide at tænke over, at det aldrig bliver lettere end nu. Tænk på det som en investering i din sundhed – jo tidligere du begynder, desto bedre for din fremtidige alderdom.