Nyt parti på vej: Er halvvejs i mål

Illustrationsfoto

Folketingsmedlem Lars Boje Mathiesens nye parti, Borgernes Parti, har rundet over 10.000 godkendte vælgererklæringer og er dermed halvvejs i forhold til at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.

Mandag morgen klokken lidt over 06 har partiet 10.221 godkendte vælgererklæringer. Det fremgår af hjemmesiden vaelgererklaering.dk. 

Det kræver 20.195 vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget. Borgernes Parti fik godkendt sit partinavn 28. august.

Lars Boje Mathiesen er ganske tilfreds med indsamlingen på nuværende tidspunkt.

– Jeg skal gøre mit ypperste for at leve op til jeres tillid, skriver Lars Boje Mathiesen blandt andet på Facebook. 

Lars Boje Mathiesen har tidligere været medlem af Liberal Alliance, og han blev i 2019 valgt ind i Folketinget for Nye Borgerlige. Ved det seneste folketingsvalg i 2022 opnåede han 11.150 personlige stemmer. Det var nok til en plads i top-20 blandt landets stemmeslugere.

I marts 2023 blev han afsat som formand for Nye Borgerlige efter kun en måned på posten og samtidig ekskluderet fra partiet. Det skete efter uenighed om hans aflønning og andre vilkår. 

Lars Boje Mathiesen er ikke det eneste medlem af folketinget, som i disse dage indsamler vælgererklæringer. Det samme gør Theresa Scavenius, som tidligere har været medlem af Alternativet, men som siden 20. august har stået i spidsen for Grønne Demokrater.

Partiet kan ikke helt følge med Borgernes Parti i øjeblikket. 4636 godkendte vælgererklæringer står Grønne Demokrater således noteret for.

Scavenius blev valgt ind i Folketinget for Alternativet i 2022. Med 1081 personlige stemmer. I september 2023 meldte Scavenius sig ud af Alternativet. Det skete, kort tid efter at hun blev smidt ud af partiets folketingsgruppe grundet samarbejdsproblemer.

Det er ikke første gang, at Scavenius forsøger sig med sit eget parti. Hun stiftede tilbage i 2021 klimapartiet Momentum, efter at hun første gang forlod Alternativet. Samme år ved kommunalvalget forsøgte partiet uden held at komme ind i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. 

Momentum var aldrig i nærheden af at indsamle de lidt over nødvendige 20.000 vælgererklæringer. Året efter gik partiet på pause og lod sig siden indlemme i Alternativet.