Dyr elafgift fra 1. oktober: Så meget bliver du ramt hver måned

Elregning
Illustrationsfoto.

Fra den 1. oktober skal danske husstande forberede sig på høj elregning, når elselskabernes vintertariffer træder i kraft. Dette er ikke ligefrem gode nyheder for de mange, der allerede kæmper for at få økonomien til at hænge sammen.

Med vintertarrifferne, der især rammer i de timer, hvor strømforbruget traditionelt topper — særligt mellem kl. 17:00 og 21:00 — kan forbrugerne forvente betydelige stigninger.

Ifølge Finans vil Radius, der dækker København, Nordsjælland og Midtsjælland, hæve deres tarif til 128,78 øre pr. kWh. Det svarer til mere end en fordobling af priserne på elregning fra sommeren.

Sydbanks privatøkonom, Ann Lehmann Erichsen, understreger vigtigheden af at være opmærksom på de nye takster. Netselskaberne, som sørger for, at strømmen når forbrugerne, fastsætter disse tariffer for at dække omkostningerne ved distributionen. “Nettariffen bliver lagt oven i den rene elpris sammen med elafgiften og momsen,” forklarer hun ifølge Ekstra Bladet.

Skiftende tariffer

Det er værd at bemærke, at tarifferne varierer i løbet af døgnet og er højst i de timer, hvor forbruget er størst. For eksempel vil opladning af en elbil med et 40 kWh batteri i de dyrere timer koste omkring 50 kroner i tarif alene — en stigning på 30 kroner i forhold til tidligere.

En gennemsnitlig familie, der bruger 4.000 kWh om året, kan forvente en stigning på cirka 100 kroner til elregning om måneden, hvis de ikke ændrer deres forbrugsvaner.

For dem, der konsekvent bruger strøm i de dyreste timer, kan ekstraregningen hurtigt blive betydeligt højere.

Det er derfor en god idé at overveje at flytte forbruget til de billigere timer med tanke på din elregning, især efter midnat, hvor tarifpriserne falder drastisk.

Med disse ændringer i tankerne kan forbrugerne måske mindske den negative effekt af de kommende elafgiftstigninger.

Kasper Hjulmand er kandidat til et nyt trænerjob i en velkendt klub. Læs historien her.

ONP