Nordmakedonien har fået ny regering

Nordmakedoniens parlament godkendte søndag en ny regering, der er domineret af nationalister under ledelse af premierminister Hristijan Mickoski. 

Mickoski vandt valget i maj ved at lægge al fokus på vælgernes vrede over langsom integration i EU. 

Den nye regering blev godkendt med 76 stemmer for og 22 stemmer imod. Parlamentet har 120 medlemmer. 

Den nye koalition består af Mickoski’s VMRO-DPMNE parti, den albanske alliance VLEN/VREDI og ZNAM, som er en etnisk udbrydergruppe fra socialdemokraterne (SDSM).

Ved parlamentssamlingen søndag sagde Mickoski, der for første gang er premierminister, at “tiden er inde til at rulle ærmerne op og begynde at løse landets problemer”.

Han sagde, at den nye regering med 20 ministre ikke har brug for 100 dage, før den kan fremvise resultater. 

– Vi vil med det samme begynde at tiltrække investeringer, at sænke skatterne og øge pensioner og lønninger.

Talsmænd for oppositionen kommenterede, at den nye regering næppe vil kunne levere, hvad den har lovet i sit program. Mickoski blev beskyldt for at være manipulerende og hemmelighedsfuld.

I 2019 ændrede Makedonien navn til Nordmakedonien for at løse en politisk strid med Grækenland. Det nationalistiske VMRO-DPMNE, modsatte sig aftalen og har nægtet at anerkende landets nye navn. 

Nordmakedonien blev kandidatland til EU i 2005 og forventes at være blandt de lande, der står først for, hvis unionen skal udvides. Tiltrædelsesforhandlinger med EU blev indledt i marts 2022.

Nordmakedonien blev oprettet i 1992 efter opløsningen af Jugoslavien. Hovedstaden i landet er Skopje. Der bor i alt 2,1 millioner indbyggere i Nordmakedonien.