Nordisk Råds litteraturpris: Nu er vinderen fundet

Illustrationsfoto.

Nordisk Råds litteraturpris blev udddelt tirsdag aften. Forfatteren løb med prisen for sin “omfattende, men også lavmælt roman”.

Tirsdag aften blev Nordisk Råds litteraturpris uddelt sammen med fire andre priser. Denne gang var det den norske forfatter Niels Fredrik Dahl, der løb med litteraturprisen for sin roman Fars rygg.

Romanen blev udgivet på norsk i 2023 af Forlaget Oktober og handler om en ung mand, som gennem efterladte breve, papirer og gamle fotografier forsøger at forstå sin far.

I forbindelse med udgivelsen beskriver forlaget Fars rygg som en “stor og dybt menneskelig roman, som er øm, mørk og fuld af humor”.

Priskomitéen kalder tilmed bogen “en omfattende, men også lavmælt roman”.

Fars rygg er en roman, som viser, hvordan ensomhed går i arv fra generation til generation, og hvor vanskeligt, ja nærmest umuligt, det er at få klarhed over, hvad der dybest set former et liv og en historie,’ lyder det.

I løbet af sit forfatterskab har Niels Fredrik Dahl både skrevet romaner, digtsamlinger og skuespil, samt modtaget flere priser herunder Brageprisen og Ibsenprisen.

På dansk er romanen oversat af Anne Matthiesen og netop udkommet på forlaget Gyldendal.

De danske nominerede til Nordisk Råds litteraturpris

De danske nominerede til litteraturprisen var Thies Ørntoft for slægtsromanen Jordisk samt Helle Helle for romanen Hafni fortæller.

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962. Prisen gives for et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog.

Det kan både indebære en roman, en digtsamling, en novellesamling eller et skuespil.

Modtageren af litteraturprisen udvælges af en komité, som består af to medlemmer fra hvert nordisk land.

Hvis der nomineres værker fra Færøerne, Grønland, Åland eller det samiske sprogområde, deltager repræsentanter herfra som midlertidige medlemmer.

Læs også: En anonym vidnesbyrdsindsamling skal belyse udfordringer med sexisme og fremme strukturel forandring i musikbranchen.

ONP.