Nikolaj Hübbe stopper som balletmester med øjeblikkelig virkning

Arkivfoto.

Nikolaj Hübbe træder tilbage som balletmester i lyset af store reformer og bekymringer om miljøet på balletskolen.

Nikolaj Hübbe trækker sig som balletmester for Den Kongelige Ballet efter 16 år i stillingen. Han havde ellers kontraktudløb i 2026, men har altså valgt at indgå en fratrædelsesaftale med teatret før tid.

Det skriver Det Kongelige Teater i en pressemeddelelsen.

‘Det har på alle måder været det største privilegie i min professionelle karriere at have haft det kunstneriske ansvar for et af de bedste balletkompagnier i verden samt en af de ældste balletskoler. Med titlen som balletmester følger også ansvaret for at give stafetten videre i rette tid, derfor har jeg valgt at stoppe nu,’ udtaler Nikolaj Hübbe i pressemeddelelsen.

Allerede i foråret meddelte Nikolaj Hübbe, at han ikke ønskede at forlænge sin kontrakt. Han har haft ansvaret for Den Kongelige Ballet siden 2008, men efter længere sygemelding har han besluttet at træde tilbage nu.

Store ændringer på balletskolen

I øjeblikket bliver der foretaget store ændringer på balletskolen. Det Kongelige Teater lukker således fem klassietrin og afskaffer årlige stopprøver, hvor elever kan smides ud.

Derudover vil ingen elever fremover blive optaget på balletskolen før 5. klasse.

Nuværende elever i indskoling får dog lov til at fortsætte, da hverken eksperter eller tilsyn har identificeret et akut trivselsproblem.

Afslutningsvis vil et loft for, hvor mange forestillinger balletbørn må medvirke i også blive indført. Dette har bestyrelsen samt teaterchef Kaster Holten besluttet.

Nikolaj Hübbe får “påtale”

De store ændringer på balletskolen kommer som følge af en lang række tidligere elever sidste år stod frem i Politiken og beskrev et miljø med psysisk og fysisk vold.

Her stod 17 tidligere elever frem og fortalte, at de under deres ophold på skolen udviklede spiseforstyrrelser. Andre udviklede angst og depression.

Ansatte på balletskolen skulle eftersigende have opfordret normalvægtige ned til niårsalderen til at tabe sig.

Derudover har undervisningsmiljøet ifølge en række elever været baseret på frygt, og eleverne blev mobbet af lærere på skolen, har de fortalt.

I forbindelse med beskyldningerne blev en uvildig undersøgelse af advokathuset Horten søsat. Her modtog de 97 indberetninger, hvor lagt størstedelen vedrørede perioden fra 2010 og frem til i dag.

Horten gennemførte ydermere 53 interviews, hvor 68 personer i alt deltagede.

På baggrund af undersøgelsen fik både teaterchef Kasper Holten samt balletmester Nikolaj Hübbe en “påtale” fra bestyrelsen.

Af advokatundersøgelsen fremgik det også, at forholdene på balletskolen er blevet bedre, som tiden er skredet frem.

Over 139 ansatte rapporterer om krænkende adfærd på Det Kongelige Teater, viser en ny årlig trivselsmåling.

ONP.