75.000 boligejere får ifølge DR en skatterabat, der er mere end 5000 kroner for høj. Styrelse ærgrer sig.
It-problemer er skyld i, at omkring 900.000 boligejere får en højere skatterabat i 2024, end de er berettiget til.
Dermed risikerer de at skulle betale restskat, når årsopgørelsen er opgjort.
De oplyser Vurderingsstyrelsen til DR.
Ud af de 900.000 boligejere får 75.000 en skatterabat, der er over 5000 kroner for høj. Disse boligejere har Vurderingsstyrelsen oplyst om problemet, lyder det.
Derudover er der 155.000 boligejere, som får en skatterabat, der er mindst 2000 kroner for høj.
I forbindelse med overgangen til det nye boligskattesystem blev det besluttet, at boligejere, der overtog deres bolig før 1. januar 2024, skulle have en skatterabat. Det betyder, at man ikke skal betale mere i skat med det nye system.
Den samlede boligskat er udgjort af ejendomsværdiskat og grundskyld.
Vurderingsstyrelsens it-system kan dog ikke håndtere regnestykket for de to slags boligskatter, hvis den ene skat er steget, mens den anden er faldet.
Derfor kan den blive udregnet forkert.
– Jeg synes, at det er ærgerligt, når it-bøvl hos os bliver til bøvl hos boligejerne, siger Anne-Sofie Jensen, der er direktør i Vurderingsstyrelsen, til DR.
Op mod årsskiftet vil alle de berørte boligejere blive informeret, lyder det.
Også i forskudsopgørelsen for 2025 vil Vurderingsstyrelsens it-system beregne skatterabatten forkert. I forskudsopgørelsen for 2026 vil rabatten blive udregnet korrekt, lyder det fra Vurderingsstyrelsen.
Forskudsopgørelsen for 2025 bliver tilgængelig tirsdag.
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) har afvist at stille op til interview med DR. I et skriftligt svar til mediet siger han, at det ikke er optimalt, men at problemstillingen er kendt og forventeligt vil være løst fra 2026.
En skatterabat, der er for høj, resulterer ikke nødvendigvis i restskat. Det skyldes, at det er den samlede skat, der danner grundlag for årsopgørelsen.
/ritzau/
Køber du en elbil nu, kan du ende med at betale langt mere end nødvendigt.