Mobil akutklinik på Rådhuspladsen skal hjælpe mod belastning

Hvert år belastes sundhedsvæsnet af nattelivet i december måned. Derfor har Region Hovedstaden i år besluttet sig for, at man åbner en mobil akutklinik på Rådhuspladsen i København.

Akutklinikken kommer til at stå på Rådhuspladsen de næste tre uger, oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Akutklinikken vil sørge for, at alle, som måske har fået for meget at drikke til julefrokosten vil kunne modtage behandling på Rådhuspladsen.

Adspurgt om, hvorfor Region Hovedstaden mener, at det er nødvendigt med den mobile akutklinik, svarer

“Vi ved af erfaring at weekenderne op til jul er meget travle for hele det akutte sundhedsfaglige område. Når folk er i byen og måske får rigeligt at drikke, så giver det ekstra henvendelser både til 112 og til Akuttelefonen 1813, samt til akutmodtagelserne og ambulancerne. Hele det akutte sundhedsvæsen er presset, så nu afprøver vi, om vi kan aflaste noget af systemet ved at visitere borgerne ’on-the-spot. Vi laver en slags fremskudt “vurderingsklinik”, hvor borgerne kan få en faglig vurdering på, om man skal på akutmodtagelsen, om man har behov for en ambulance, eller om man måske blot selv skal tage en taxa hjem og sove rusen ud. Vores forhåbning er, at det vil tage lidt af presset af de mange henvendelser vi får om tilskadekomst og sygdom via 1-1-2 og Akuttelefonen 1813 i løbet af natten, og dermed mindske presset på vores ambulancer”, svarer Anders Damm-Hejmdal, lægefaglig chef for Region Hovedstadens Vagtcentral, da han bliver spurgt om, hvorfor Region hovedstaden mener, at det er nødvendigt med den mobile akutklinik.

Men det er ikke kun småskader i nattelivet, som belaster sundhedsvæsnet i Hovedstaden. Også de mange telefonopkald fra berusede folk, fylder meget, fortæller Damm-Hejmdal.

“Vi har ikke tal på, hvor mange borgere der henvender sig til 112 og Akuttelefonen 1813 omkring beruselse, men erfaringsmæssigt fylder det meget – også for ambulancepersonalet.

Berusede mennesker i nattelivet fylder meget for hele det akutte område i weekenderne, og nu prøver vi med dette initiativ at se om vi kan tage lidt af brodden af det. Når meget beruserede mennesker ringer ind, har de ofte svært ved at forstå simple budskaber, og de ringer ofte flere gange. Så det er en stor belastning for både ambulancer og vagtcentralen, især når der ikke er tale om akut eller livstruende sygdom eller skade.”

Den negative konsekvens af de mange og lange opkald fra folk, som ikke har ikke har akut behov for hjælp fra sundhedsvæsnet betyder, at der kan opstå køopkald til telefonerne, så de, som har akut behov for hjælp ikke kan komme igennem, fordi telefonerne er optaget, fortsætter Anders Damm-Hejmdal, som er lægefaglig chef for Region Hovedstadens Vagtcentral.

Region Hovedstaden forventer ikke, at der vil være de store udgifter forbundet med den mobile akutklinik på Rådhuspladsen, eftersom behandlingspladslastbilen står klar til drift i forvejen og man også ved at stå på Rådhuspladsen håber at kunne opnå besparelser i form af færre ambulanceture.