Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, tidligere udenrigsminister Per Stig Møller og tidligere forsvarsminister Søren Gade har enten sagt nej eller ikke haft tid til at medvirke i en uvildig udredning af Danmarks indsats i Afghanistan.
Det skriver Politiken.
Det er Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), der står for at lave udredningen. Den blev bestilt af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige i 2021.
Et af målene med udredningen er at lære af indsatsen i Afghanistan og at søge svar på det helt grundlæggende spørgsmål om, hvordan Taliban kunne genvinde magten i Afghanistan.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Den to årtier lange indsats i Afghanistan sluttede kaotisk, da Taliban i takt med tilbagetrækningen vandt mere og mere terræn.
I august 2021 lykkedes det Taliban at tilbageerobre magten i landet efter 20 års krig og omfattende civil og militær indsats i landet.
Interviews med de tidligere ministre, der var tre af de mest fremtrædende bag beslutningen om at lade Danmark føre krig i Afghanistan, skulle have underbygget det skriftlige materiale i udredningen, skriver Politiken.
Forskerholdet bag udredningen har gennem 13 måneder forsøgt at få et interview med Anders Fogh Rasmussen. Det er ifølge Politiken ikke lykkedes.
Anders Fogh Rasmussens konsulentfirma, Rasmussen Global, skriver i en mail til Politiken, at den tidligere statsminister agter at give et interview, “hvis Diis og vi kan finde et tidspunkt”.
Både Per Stig Møller og Søren Gade har ifølge mediets oplysninger sagt klart nej til at medvirke i udredningen.
De henviser til, at de har udtalt sig om Danmarks indsats i Afghanistan flere gange, og at de mener, at dette materiale vil kunne bruges i den uvildige undersøgelse.
De tre tidligere ministres indtil videre manglende vilje til at til at stille op til interview med forskerholdet bag rapporten, vækker blandt andet kritik fra Jesper Korsgaard Hansen, der er formand for soldaternes største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS).
– Når man sender mennesker i krig, så har det konsekvenser. Derfor er det vigtigt, at man også bagefter vil være med til at evaluere. Hvis de her tre centrale beslutningstagere ikke vil medvirke i udredningen, så er det at flygte fra virkeligheden, siger han til Politiken.
Onsdag morgen blokerer demonstranter for trafikken – en demonstrant er blevet påkørt.