“Ny rapport viser, hvor vigtigt det er, at vi får gennemført den grønne trepartsaftale. Vi skal handle nu, så vi kan få livet tilbage i vores fjorde.” Sådan lyder det fra ministeren for grøn trapart, Jeppe Bruus.
En ny rapport fra Aarhus Universitet påviser, at iltsvindet i de danske fjorde i september var det værste, der er blevet målt i 22 år.
Ifølge rapporten står det så galt til, at udbredelsen af iltsvindet i fjordene i år var 50% større end samme tidspunkt sidste år.
Faktisk er det den næsthøjeste udbredelse af iltsvind, der er registreret. Iltsvindet fra 2002 er de eneste målinger, der overgår dem.
“Rapporten viser, at vores havmiljø er under stort pres og mange steder gisper efter vejret. Det sætter en tyk streg under, at vi skal handle hurtigt. Forskellen fra sidste år er, at vi nu har en trepartsaftale, som viser vejen frem. Vi skal tegne et helt nyt grønt Danmarkskort, hvor vi omlægger mere end 15 procent af vores landbrugsareal til skov og natur. Det er en kæmpe opgave. Ikke kun for mig som minister, men for os alle sammen.” Det udtaler ministeren for grøn trepart, Jeppe Bruus, i en pressemeddelelse fra Ministerium for Grøn Trepart.
Landbruget har betydning
Ifølge pressemeddelelsen har landbruget den primære skyld i iltsvindet i fjordene.
Det skyldes den store tilførsel af næringsstoffer fra landbruget til vandmiljøet.
Det er ikke unormalt, at iltsvindet er på sit højeste i september – sidste måneds målinger gav dog et voldsomt resultat.
Det samlede areal, der er berørt af iltsvindet er på 11.000 km2. Det svarer til et areal, der er større end Fyn og Sjælland tilsammen.
Det stopper dog ikke der – en sjettedel af området er nemlig påvirket kraftigt af iltsvind, hvilket svarer til et areal, der kan sammenlignes med størrelsen af Lolland-Falster.