Minister forventer handlingsplan fra techgiganter i kamp mod bander

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) forventer nu, at en række techgiganter “om et par måneder” møder op i København med en handlingsplan for, hvordan de kan bidrage til at stoppe facilitering af bandekriminalitet på techgiganternes platforme.

Det siger Peter Hummelgaard, efter at han fredag har været i svenske Uppsala i regi af Nordisk Justitsministermøde. Her har repræsentanter fra Google, Meta, Snapchat og TikTok deltaget.

Og techgiganterne har altså sagt ja til at komme med en handlingsplan ved et opfølgende møde i København, lyder det fra Peter Hummelgaard.

– Jeg ser gerne, at den indeholder konkrete skridt til, hvordan man bruger teknologien på platformene til i højere grad at fjerne og screene indhold, der er med til at facilitere organiseret kriminalitet, siger han.

Til Nordisk Justitsministermøde deltager ministre fra Sverige, Norge, Finland, Island, Færøerne og Grønland.

Emnet fredag har været bandekriminalitet, der de seneste måneder vist sig at have et større tværnationalt snit. Konflikter går over landegrænserne, og kriminelle fra Sverige er blevet sendt til Danmark for at skyde og kaste med håndgranater.

Ifølge Hummelgaard er der set “mange eksempler på”, at bander har brugt sociale medier og krypterede beskedtjenester til at planlægge alvorlig kriminalitet og rekruttere nye kriminelle.

Det er også blevet afdækket, hvordan der har figureret betalingslister over forskellige kriminelle ydelser som skyderier.

– Som jeg læser billedet, så er den politiske tålmodighed – ikke bare i de nordiske lande, men i store dele af den vestlige verden – ved at slippe op. Derfor er der behov for, at man tager skeen i den anden hånd, siger han efter mødet fredag.

På mødet leverede techgiganterne “et rigtig godt første skridt”.

– De har i fællesskab lavet en erklæring oven på mødet, hvor de har sagt, at de etablerer et fælles nordisk samarbejdsforum, hvor de skal erfaringsudveksle og dele information med hinanden, siger Hummelgaard, der dog efterlyser, at de bliver “mere konkrete end det”.

Derudover har techgiganterne ifølge justitsministeren bedt om, at politimyndighederne i Norden bidrager med indsigt i, hvad det er for nogle “grupperinger og navne”, der bruger deres tjenester, og hvordan “de kommunikerer”, så indholdet kan “blive fjernet med det samme”.

– Jeg fornemmer, at de har et klart ønske og vilje til at være medspillere. Det synes jeg, er positivt.

– Jeg vil så også sige, at det ikke indtil i dag har været oplevelsen hos mange af vores retshåndhævende myndigheder rundt omkring i de nordiske lande, siger Peter Hummelgaard.