MeToo-aktivist idømt fem års fængsel

En kinesisk MeToo-aktivist blev fredag idømt fem års fængsel for at “opildne til undergravelse af statsmagten”, oplyser en støttegruppe.

– Journalisten Sophia Huang Xueqin blev dømt ved Guangdongs Folkedomstol i det sydlige Kina sammen med den 40-årige fagforeningsaktivist Wang Jianbing, som fik en fængselsstraf på tre og et halvt år, oplyser støttegruppen på det sociale medie X.

Sophia Huang Xueqin er 35 år og uafhængig journalist. Hun har været fængslet siden 2021. Hun siger, at hun vil appellere dommen.

De nægter sig begge skyldige i anklagerne mod dem. Retssagen har fundet sted for lukkede døre.

Anklagerne om oprør mod parret er baseret på, at de ofte deltog i møder sammen med andre unge og diskuterede sociale anliggender.

– De risikerer at få hårdere straffe i en appelsag, siger kampagnegruppen “Befri Huang Xueqin og Wang Jianbing”. Gruppens medlemmer er overvejende baseret i udlandet.

I en erklæring fra støttegruppen hedder det, at de to aktivisters “bestræbelser og engagement i kvinders rettigheder, arbejdsforhold og i det civile samfund som helhed, ikke vil blive udvisket af den uretfærdige retssag. Samfundet vil ikke glemme deres bidrag. Tværtimod så vil flere aktivister som dem blive ved med at rejse sig, mens undertrykkelsen fortsætter og uretfærdigheden tager til.”

Der var et stort sikkerhedsopbud ved retssalen i Guangzhou og politiet afhørte folk, som havde taget opstilling uden for retsbygningen.

Huang skrev inden sin anholdelse om MeToo-beskyldninger i Kina og om protesterne i Hongkong i 2019.

De to aktiviser har siddet isolationsfængslet i måneder, har støttegruppens medlemmer tidligere oplyst.

Reuters