Mand sigtes for hvidvask af over en halv milliard

Penge blev ifølge anklager ulovligt flyttet mellem virksomhedskonti. Fire nægter skyld i enorm hvidvasksag

En dansk mand er blevet sigtet for at have hvidvasket cirka 560 millioner kroner.

Sigtelsen mod ham og tre andre er torsdag formiddag blevet læst op i et grundlovsforhør i Københavns Byret.

Manden sigtes for hvidvask af særlig grov beskaffenhed ved at have indsat penge, som stammer fra kriminalitet, på virksomhedskonti i danske banker og videreoverført beløbene til andre virksomheder.

Det skulle han angiveligt have gjort for at skjule, hvor beløbene stammede fra.

Den danske mand er i 60’erne. Han har høje, markerede kindben og er i retten iklædt en lyseblå skjorte. En midterskilning deler det grå hår, som går ham til øreflipperne.

Både han og de tre medsigtede i sagen nægter sig skyldige i sigtelserne.

– Min klient nægter sig skyldig på det foreliggende grundlag. Sagsmaterialet er udleveret her til morgen, og jeg har ikke haft mulighed for at tale med min klient om sagen, siger forsvarsadvokat Danni Richter.

Han repræsenterer ved retsmødets start både den gråhårede mand og en medsigtet mand.

De øvrige forsvarere tilslutter sig bemærkningen. Kort inden retsmødets start blev der lagt en stor stak papirer foran hver advokat, der også fik yderligere sagsmateriale på en USB-nøgle.

De øvrige sigtede i sagen er en mand og to kvinder. Den anden mand sigtes for hvidvask af grov beskaffenhed for cirka 70 millioner kroner, mens kvinderne sigtes for grov hvidvask for henholdsvis 315 millioner og ikke under 59 millioner kroner.

Sagen mod de fire består af syv forhold, heraf omhandler de fem af dem hvidvask af særlig grov beskaffenhed. De resterende forhold er mod den af kvinderne, som er sigtet for hvidvask af 315 millioner.

Hun sigtes for forsøg på dokumentfalsk og forsøg på medvirken til dokumentfalsk.

Hun har fyldigt lyst hår, der bølger ned over en beige striktrøje.

Kvinden har været i Danmark i mange år, men er i retten flankeret af en ukrainsk tolk.

Den ene sigtelse om forsøg på dokumentfalsk består i, at hun skulle have bedt en anden kvinde om at underskrive et falsk dokument på vegne af en mand ved at skrive “noget med N” og derefter “lave en krusedulle med venstre hånd”.

Krusedullen blev angiveligt sat, hvorefter den lyshårede kvinde skulle have sagt: “Nu stempler jeg bare oven på den signatur og dækker den lidt. Tak. Måske tjener vi 100.000 euro”.

Et af forholdene om hvidvask beskriver, at den gråhårede mand i perioden mellem 2018 og 2022 som ejer og direktør i et selskab, der arbejdede med agenturhandel med maskiner og teknisk udstyr, hvidvaskede penge via selskabets konti i Jyske Bank og Nordea.

Konkret skulle han, en af de medsigtede kvinder og flere uidentificerede medgerningsmænd have overført beløb, der svarer til knap 119 millioner kroner.

Pengene, som var ført i danske kroner, euro og amerikanske dollar, blev overført til en række virksomheder – ifølge anklagemyndigheden “for at skjule eller tilsløre midlernes ulovlige oprindelse”.

Hvor pengene stammede fra, fremgår ikke.

Det fremgår af sigtelsen heller ikke, om det er lykkedes politiet at beslaglægge nogle af de mange penge, som angiveligt er blevet hvidvasket.

Den anden kvinde, som er sigtet i sagen, har fået stillet en russisk tolk til rådighed, mens begge mænd taler og forstår dansk uden problemer.

Retsmødet bliver ikke – som normalt – afholdt i Dommervagten, da det ventes at vare hele dagen.

I stedet er et lokale på etagen over blevet udlånt til grundlovsforhøret, som specialanklager Stig Paulsen estimerer, vil tage otte-ti timer. Det blev indledt lidt efter klokken 10.

Det var National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der onsdag gennemførte en koordineret aktion i samarbejde med Københavns Politi, hvor seks personer blev anholdt.

De to, der ikke fremstilles, er en mand og en kvinde. De er blevet løsladt, men de er fortsat sigtet i sagen. Den ene er sigtet for dokumentfalsk, mens den anden er sigtet for medvirken til dokumentfalsk og medvirken til socialt bedrageri.

Dommeren har lukket dørene på anmodning fra anklagemyndigheden af hensyn til den videre efterforskning af sagen. Desuden er der nedlagt navneforbud for alle fire.

/ritzau/