28. feb. 2023 - 21:38

Mand får to års fængsel for at tage fundet pistol med hjem



Arkivfoto

En 67-årig mand fandt sidste år en pistol på Bornholm. Nu er han blevet idømt to års fængsel for våbenbesiddelse

Da en 67-årig mand i oktober fandt en automatpistol på Bornholm, valgte han at tage den med hjem og undersøge den i stedet for at ringe til politiet. Det koster ham to års fængsel for våbenbesiddelse.

Det har Retten på Bornholm tirsdag afgjort.

Af de to år er et halvt år ubetinget, og det skal dermed afsones. Det resterende halvandet års fængsel er gjort betinget af, at han udfører 250 timers samfundstjeneste.

Pistolen fandt han på Galløkken i Rønne 5. oktober om eftermiddagen. Her lå pistolen, som var af mærket Glock, i en pistolkasse. Der var desuden to magasiner til pistolen.

Han tog det hele med sig hjem, hvor han undersøgte pistolen nærmere og konstaterede, at den var ægte.

Herefter lagde han pistolen tilbage i kassen og cyklede tilbage til Galløkken, hvor han lagde pistolen og magasinerne på samme sted, som han havde fundet dem.

Den 67-årige varslede ikke selv politiet om fundet. Det gjorde i stedet hans samlever, der fem dage senere tog ud til findestedet, hentede våbnet og afleverede det til politiet.

Anklageren argumenterede under sagen for, at manden gjorde sig skyldig i at videreoverdrage våbnet, når han lagde det tilbage på gerningsstedet. Men det afviste den 67-årige og hans advokat, Peter Paldan Sørensen.

Manden var tiltalt for våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder, som har en minimumsstraf. Det er også det, han er dømt for.

Dømmes man for det, skal man mindst straffes med to års fængsel.

SE OGSÅ: 40-ÅRIG MAND VOLDTOG SIN 12-ÅRIGE STEDDATTER ADSKILLIGE GANGE

“Hvis du eksempelvis transporterer et våben uden ammunition, er udgangspunktet to år og tre måneders fængsel. Og udgangspunktet er, at det er ubetinget fængsel,” siger mandens forsvarer, Peter Paldan Sørensen.

Han sagde inden retsmødet, at den 67-årige erkendte de faktiske omstændigheder.

Advokaten forsøgte at få manden dømt for overtrædelse af våbenloven, der straffes mildere end bestemmelsen i straffeloven om våbenbesiddelse. Men uden held.

Til gengæld trak det, at han ikke tidligere er straffet, og at han har gode personlige forhold, i formildende retning. Det samme gjorde hans alder.

Den 67-årige, der i forbindelse med sagen har siddet varetægtsfængslet i omkring en uge, har besluttet at modtage dommen.

Han vil desuden søge om tilladelse til, at han kan afsone de knap seks måneder med fodlænke.

Pistolfundet trækker tråde til andre sager.

Ifølge TV2/Bornholm har ni personer siddet varetægtsfængslet siden slutningen af oktober og starten af november i en sag, der handler om både besiddelse af skydevåben og røveri.

Tre mænd er dømt i den sag, mens sagen mod de seks andre ifølge mediet først kommer for retten til april.