Der er en politisk målsætning om, at forbruget af antibiotika i den danske svineproduktion skal mindskes. Alligevel er det vokset de seneste to år.
Det viser en årlig opgørelse af landbrugets forbrug af antibiotika, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Statens Serum Institut (SSI) står bag. Det skriver Information.
Det er da heller ikke en udvikling, som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), er tilfreds med.
– Det er mit klare mål, at brugen af antibiotika skal ned, lyder det i en skriftlig kommentar til mediet.
I 2023 brugte den danske svineproduktion knap 73 ton antibiotika, hvilket svarer til en stigning på to procent fra året forinden.
En stor del af forklaringen skal findes i, at der bruges mere på at behandle såkaldt fravænningsdiarré hos smågrise. Produktionen af disse i Danmark er samtidig steget.
Den type af diarré opstår typisk tre til ti dage efter fravænning og kan eksempelvis skyldes et skifte i foder.
Samtidig er man gået væk fra at bruge medicinsk zink til samme formål på grund af et EU-forbud, og det kan ifølge SSI have haft en effekt på forbruget af antibiotika i perioden.
Fra politisk side vedtog man en målsætning om at reducere forbruget med otte procent fra niveauet i 2018.
Indtil midten af 2022 gik det egentlig den rigtige vej, men det vendte forbuddet op og ned på. Status var ved udgangen af det år, at forbruget kun var faldet med 3,6 procent.
Information har forsøgt at få et interview med interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, men her har man ikke haft mulighed for at stille op.
I stedet er der kommet et skriftligt svar fra Christian Fink Hansen, der er direktør i Sektor for Gris i organisationen.
Set i lyset af EU’s forbud mod medicinsk zink er han ikke overrasket over udviklingen, lyder det.