Læge anklaget for at krænke kvinder: “Det kan jeg ikke genkende”

En 30-årig læge sad på anklagebænken i Retten i Århus tirsdag formiddag. Lægen er anklaget for at have forgrebet sig på fire kvinder, da de var forbi til undersøgelser i henholdsvis Århus og Viborg. Men lægen hævdede i retten, at alle undersøgelser var lægeligt begrundede.

“Jeg gjorde rigtig meget for at være grundig for at få et bredere syn på patientens problemstillinger”, siger han i retten.

Den 14. januar kom en kvinde ind på ortopædkirurgisk ambulatorie i Viborg, hvor hun skulle til kontrol for sin brækkede fod. Anklageskriftet viser, at lægen har stukket sin hånd ind under kvindens bluse og befølt hende på brysterne. Men det er ikke noget, lægen kan genkende, siger han i retten.

LIGE NU LÆSER ANDRE: FAMILIEFAR BLEV OFFER FOR DØDSVOLD: TO TEENAGERE TILTALT

I stedet siger lægen, at kvinden havde et blåt mærke på sit lår, og hun var bekymret for, om det blå mærke kunne komme fra den blodfortyndende medicin, som hun tog. Derfor besluttede lægen at undersøge andre dele på kvindens krop for at se, om der var andre blå mærker.

“Min opfattelse var, at jeg kortlagde, om der var andre mærker på mave og ryg. Jeg kan ikke afvise, at jeg i mine tryk var i nærheden af brysterne eller strejfede dem”, siger han.

Lægen blev politianmeldt efter han havde tilset en kvinde på sygehuset i Århus. Kvinden var indlagt med influenza, men fik en vaginalundersøgelse, som hun ikke havde givet samtykke til. Lægen har, ifølge anklagen, også hevet kvinden i brystvorterne og befølt hende på brysterne.

Men i situationen har lægen ikke fået nogen indikationer på, at han har overtrådt nogen grænser, da han mener, at alle undersøgelserne havde et lægefagligt grundlag.

Men under varetægtsfængslingen siden 24. marts, har lægen tænkt over hændelserne, siger han.

“Jeg har ikke i situationen følt, der var en dårlig stemning, eller at jeg kunne mærke på patienterne, at de følte sig dårligt behandlet eller var utilfredse. Men i de her fire cases har jeg åbenbart undervejs afkodet patienterne forkert”, siger han.

Anklagemyndigheden kræver lægen straffet og frataget sin autorisation.