Kvindedrab i Danmark: “Langt størstedelen af disse drab er planlagte”

Den største enkelstående drabstype i Danmark er mord på kvinder begået af en mandlig partner eller ekspartner. Alligevel bliver kvindedrab ofte overset i samfundets bekæmpelse af kriminalitet. Men det vil organisationen Danner lave om på.

En 50-årig kvinde blev sent lørdag aften dræbt med kniv af sin 53-årige samlever. Ikke lang tid forinden blev en 24-årig kvinde fundet dræbt af sin kæreste i vandet ved Amager Strandpark. Men drabet på den unge kvinde, der skete kort efter nytårsaften, har fået flere til at råbe op og kræve større fokus på at forebygge kvindedrab.

Nogle af dem, der arbejder for at sætte partnerdrab på dagsordenen, er organisationen Danner.

Danner er en organisation med fokus på vold mod kvinder på flere planer. Blandt andet ved hjælp af deres krisecentre og behandlingstilbud til kvinder, der er blevet udsat for psykisk eller fysisk vold, samt gennem deres videncenter, som formidler forskning om vold mod kvinder i Danmark.

Selvom flere er enige i, at partnerdrab skal på dagsordenen, mener vicedirektøren i Danner, Mette Marie Yde, at der stadig er lang vej igen. Ifølge hende er vi er nødt til at sætte fokus på den kønsforskel, der er i drabsstatistikkerne før vi kan forebygge partnerdrab.

”I volumen er der mange flere kvinder, som bliver dræbt af deres partnere end mænd,” siger Mette Marie Yde og uddyber:

”Hvis vi bare kalder det partnerdrab, så kønsneutraliserer vi det og tager slet ikke hånd om, at det langt hen ad vejen handler om kvinder, der bliver udsat for vold, hvilket i nogle tilfælde fører til et drab af kvinden. Og i sjældnere tilfælde, så fører det til, at kvinden dræber manden for at komme ud af forholdet.”

Ifølge vicedirektøren er det derfor vigtigt at man anerkender, at partnerdrab oftest betyder kvindedrab, før vi kan forebygge denne drabstype.

”Hvis vi vil bekæmpe det, er vi nødt til at tage køn med i vores forståelse af partnerdrab. Vi er nødt til at kigge på, hvilken voldshistorik ligger bag denne type drab for at kunne opspore det.”

En myte vi er nødt til at gøre op med

Når vi diskuterer partnerdrab, har vi en tendens til at tro, at det sker i affekt. Men det gør det typisk ikke, forklarer Mette Marie Yde.

”Vi har en idé om, at partnerdrab sker i affekt. Og det er en myte vi er nødt til at gøre op med. For langt størstedelen af de her drab er planlagte.”

Men den kendsgerning gør trods alt vicedirektøren håbefuld. Det gør det nemlig muligt at forebygge denne drabstype, hvis man lærer at identificere nogle af de trin, som går forud for selve drabet.

Mette Marie Yde mener derfor, at det er vigtigt, at der bliver afsat midler til at forebygge vold mod kvinder og partnerdrab.

“Hvis man kan forebygge bandedrab eller forudse, hvornår terrorister har tænkt sig at slå til, så kan man vel også forebygge denne forbrydelse. Så bliver det bare et spørgsmål om ressourcer,” siger hun.

Et samfundsproblem

For at forebygge denne form for kriminalitet, er det altså væsentligt at tale om problemets omfang, forklarer Mette Marie Yde.

En af Danners vigtigste opgaver er derfor, at øge bevidstheden om, at det ikke blot er tilfældige ‘familie tragedier’, men et strukturelt samfundsproblem.

“Ressourcer bliver jo allokeret i forhold til, hvor stort et samfundsproblem man vurderer noget til at være,” siger hun og uddyber:

“Når det er den største enkeltstående drabstype i Danmark, så er der noget mere strukturelt på spil. Og så er det et samfundsproblem.”

Illustration ovenfor: Sofie Holm Larsen for Danner.