Kvinde udvises af Danmark for at støtte Islamisk Stat

Kvinde, der levede som husmor i IS-højborgen Raqqa, får fire års fængsel og fratages dansk statsborgerskab

En 38-årig kvinde idømmes fire års fængsel og frakendes sit danske statsborgerskab, fordi hun fremmede den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) ved at have levet som husmor i Syrien.

Det har Retten i Kolding tirsdag afgjort. Kvinden, Elmina Aljic, udvises desuden af Danmark med et indrejseforbud for bestandig.

Hun rejste i 2015 med sin mand og seks børn til Syrien, hvor hun var hustru og husmor i blandt andet Islamisk Stat-højborgen Raqqa.

Dermed bidrog hun til at opretholde IS.

Elmina Aljic har dobbelt statsborgerskab – dansk og bosnisk. Dermed bliver hun ikke statsløs ved frakendelsen af dansk indfødsret.

Den 38-årige er en af de tre kvinder, der sammen med deres 14 børn blev hentet hjem til Danmark i oktober 2021.

Mødrene blev alle varetægtsfængslet og sigtet for at fremme en terrororganisation og for at rejse til et konfliktområde uden tilladelse.

Stod det til specialanklager Bettina Wagner, der er anklager i sagen mod Elmina Aljic, burde moren til otte have en strengere straf end de fire år. Nærmere bestemt fire et halvt år.

Hun mener på baggrund af korrespondance mellem kvinden og familiemedlemmer i Danmark, at kvinden ikke klart har taget afstand fra IS.

– Det er en skærpende omstændighed, at hun ønskede at blive, og at hun sympatiserede med og støttede Islamisk Stat, sagde specialanklageren i et retsmøde mandag.

Den 38-årige kvinde har i retten selv afvist, at hun med sine handlinger har vendt Danmark ryggen.

– Det mener jeg ikke, jeg har. Det har aldrig været mit ønske at rejse til Syrien og forblive der. Mit ønske har altid været at bo i Danmark og leve et liv som alle andre, sagde hun mandag.

Kvinden har otte børn. De er i alderen 3-17 år og er anbragt hos kvindens forældre i Danmark.

Og de har været et emne i forbindelse med kvindens straffesag.

Specialanklager Bettina Wagner har argumenteret for, at kvinden skulle miste sit danske statsborgerskab og udvises, mens der ifølge hende intet er til hinder for, at børnene som danske statsborgere bliver boende i Danmark.

Men kvindens forsvarer, advokat Tyge Trier, har afvist udvisning og frakendelsen som en mulighed.

Det er hans opfattelse, at hun er beskyttet både af EU-retten og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og retten til familieliv, fortæller han til Ritzau.

Der var uenighed i retten om både straffens længde og frakendelsen af dansk statsborgerskab. Syv nævninger stemte for, at kvinden skulle idømmes fire års fængsel, mens der var fem stemmer for fire et halvt års fængsel.

Der var også syv stemmer for at frakende hende statsborgerskab og fem imod.

Da flertallet bestemmer, ender dommen på fire års fængsel samt frakendelse af dansk indfødsret.

Tyge Trier fortæller, at Elmina Alijic er meget ked af udfaldet, og beslutningen om at frakende hende statsborgerskab.

Forsvarsadvokaten vil læse dommen sammen med hende, og så vil de tage stilling til, om de vil have sagen prøvet ved landsretten.

/ritzau/