Den nyligt udsendte TV 2 dokumentar ‘Tro håb og voldtægt’, som beskriver nogle frygtelige forhold indenfor Mormonkirken, eller som trosretningen retteligt hedder ‘Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige’, har givet anledning til politisk aktion. Nu vil flere politiske ordførere have By-, Land- og kirkeministeriet til at kigge sagen i sømmene. I værste fald kan det føre til fratagelse af kirkens anerkendelse som trossamfund.
Det chokerede de fleste danskere da dokumentaren løb over skærmen.
I dokumentaren bliver der taget udgangspunkt i kvinden Kiran Vesterholm, som igennem flere år er blevet bedøvet og voldtaget af sin mand.
Kiran gik ikke til politiet da hun frygtede for konsekvenserne. Derudover forklarer hun, at hun følte sig meget skamfuld.
Parret henvendte sig derimod til ledelsen i deres kirke for at få hjælp.
Da kirkens øverste ledelse blev oplyst, om de verserende overgreb, valgte de ikke, at anmelde de strafbare forhold til politiet. Derimod blev Kiran Vesterholms mand dømt i kirkens eget system, fortæller hun i dokumentaren.
“For at være et anerkendt trossamfund i Danmark, skal du leve op til nogle krav. Et af de krav er, at du ikke må foretage dig noget, der strider imod dansk lovgivning,” siger Carl Andersen, kirkeordfører for Liberal Alliance til TV 2.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Grundet kirkens alternative og ulovlige handling, kunne Kirans mand fortsætte overgrebene mod hende.
Mormonkirken har tidligere over for TV 2 afvist at drive parallelle domstole eller retssystemer.
“Når kirkens ledere bliver bekendt med overgreb, opfordrer de medlemmer til at anmelde det til politiet og støtter fuldt ud loven og samarbejder med de offentlige myndigheder. Som dokumentaren antyder, blev dette råd også givet i denne sag, siger informationschefen i den danske mormonkirke,” Lasse Ilskov.
Kan man ikke i et retssamfund
Mange mennesker er chokerede over fortællingerne i dokumentaren.
En af dem er den pensionerede juraproffesor Eva Smith, som er chokeret over, at kirkens ledelse har forsøgt at løse en straffelovsovertrædelse i kirkens eget system.
En overtrædelse, som de har pligt til at melde til politiet.
“Det kan man jo ikke have i et retssamfund. Der er man jo nødt til at sige, der er ikke noget, der hedder kirkeret. Der er ikke noget, der hedder, at I har jeres eget retssystem ved siden af vores retssystem,” har hun sagt til TV 2.
For nyligt har SF fremsat et udspil i Folketinget, som skal gøre det nemmere at fratage religiøse forkyndere og trossamfund deres statslige anerkendelse, som giver dem både skattefordele og retten til at foretage juridisk bindende vielser.
Udlændingeordfører fra SF, Serdar Benli, udtrykker stor vrede og frustration over historier som denne.
Han forklarer, at han bliver trist når religøse menigheder praktiserer en slags parallelinstitution til vores retsinstanser, hvor man fastholder kvinder og nogle gange mænd i en form for ufrihed.
SF vil have styrket tilsynet på området.
“Vi kan ikke acceptere paralleljura, der underminerer retssamfundet, de familieretslige institutioner og de principper, samfundet bygger på. Uanset om det handler om muslimer, kristne eller andre trossamfund,” siger Serdal Benli.
Til Kristeligt Dagblad har Kirkeministeriet oplyst, at det skal undersøges, om oplysningerne i ’Tro, håb og voldtægt’ giver anledning til at påbegynde en tilsynssag mod trossamfundet.