Kunne ikke holde balancen: Stiv taxachauffør slingrer på vejen

En taxachauffør slingrede mellem vognbanerne og pressede en forankørende bilist på Møllehusvej i Roskilde lørdag morgen.

Den forankørende var på vej på arbejde, og hun fandt taxaens kørsel så usikker, at hun holdt ind til siden, så den kunne passere, hvorefter hun gav politiet besked om hændelsen.

Kort efter blev taxaen standset af politiet ved Rørmosen, og da chaufføren steg ud af taxaen, snøvlede han og havde svært ved at holde balancen.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i døgnrapporten søndag.

Chaufføren er en 26-årig mand fra København.

En alkometertest afslørede en promille langt over det tilladte. Derfor blev mandens førerret inddraget på stedet. Der er blevet taget en blodprøve, der skal vise den præcise promille.

Det var lidt efter klokken 09 lørdag, at politiet blev alarmeret om den slingrende kørsel, og her havde den 26-årige været på arbejde i nogle timer.

Men kommunikationsmedarbejder Charlotte Tornquist oplyser, at politiet ikke har fået nogle anmeldelser om ulykker eller lignende angående manden i det tidsrum.

Illustrationsfoto

Det sker relativt ofte, at patruljer stopper fulde bilister – alene i samme døgnrapport indgår to andre sager om fulde mandlige bilister – begge fra Odsherred.

Men det er ikke tit, at det er en taxachauffør, som stoppes for at køre fuld.

– Det er heldigvis sjældent, siger Charlotte Tornquist.

Politiet inddrager førerretten administrativt, når en alkometertest viser en promille over 1,5. Hvis den efterfølgende blodprøve viser, at promillen i virkeligheden var under 1,2, får vedkommende sit kørekort tilbage.

Er promillen over 2,0, er der tale om det, som populært kaldes vanvidskørsel.

I denne sag er mandens promille målt til et sted mellem 1,5 og 2,0, da manden alene er sigtet for spirituskørsel – ikke vanvidskørsel.

Først når resultatet foreligger, kan politiet oplyse taxachaufføren om, hvad konsekvenserne angående kørekortet er.

Taxavognmanden er blevet orienteret om situationen og har fået bilnøglen.

I Danmark må man køre en bil eller andet køretøj, så længe promillen er under 0,5. Man kan blive straffet for spirituskørsel også med en lavere promille, hvis man er så påvirket, at man ikke er i stand til at køre sikkert.

Når man har en promille mellem 0,5 og 1,0, bliver man mere ukritisk og risikovillig. Når promillen er mellem 1,0 og 1,5, får man mindre kontrol med bevægelse og balance. Når promillen er mellem 1,5 og 2,0, får man problemer med hukommelsen.

En promille over 2 giver risiko for bevidstløshed, og her er det også almindeligt at kaste op. Er promillen over 3, er der risiko for at dø af det.