Klimaministeren ser flere muligheder med ny brasiliansk præsident

Det dansk-brasilianske samarbejde bliver en vigtig brik ved klimatopmøde i Brasilien i 2025, siger Aagaard

Skiftet i det brasilianske præsidentpalads sidste år er en fordel for det dansk-brasilianske samarbejde på tværs af Atlanten.

Det siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) efter sit møde med den brasilianske præsident, Luiz Inazio Lula da Silva, i forbindelse med dronning Marys officielle besøg i Brasilien.

– Brasilien er et vigtigt land i verden, og det, at der er mere stabile politiske vilkår, og at der arbejdes seriøst med grønne emner, øger sandsynligheden for, at privatkapital kan finde frem til Brasilien og udvikle deres energisektor, siger ministeren.

I januar i 2023 blev præsident Lula taget i ed som brasiliansk præsident igen, efter at have været væk fra posten i flere år hvor forgængeren Jair Bolsonaro har siddet som præsident.

Med den venstreorienterede præsident Lula tilbage på posten, som han også bestred i to perioder fra 2003 til 2010, kom der igen fokus på blandt andet klimapolitiske visioner.

– Det er i de mindste rart at have en præsident, der anerkender, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Det er jo en god start, siger Aagaard.

Brasilien er sammen med Indien og Sydafrika toneangivende lande i globale forhandlinger, påpeger han.

Derfor er samarbejdet også vigtigt, når klimatopmødet COP30 næste år løber af stablen med Brasilien som værtsland.

– Der skal vi selvfølgelig have et samarbejde med brasilianerne om, at vi lander en aftale på COP30, der også sikrer, at halvanden grads målet er inden for rækkevidde.

I forbindelse med næste års COP30 anerkender Lars Aagaard, at størrelse også spiller en rolle i forhold til forhandlinger.

– Men Danmarks særlige rolle i 2024 er den europæiske overarm, siger han og henviser til, at Danmark har EU-formandskabet i andet halvår af 2025.

Danmark og Brasilien har et myndighedssamarbejde, hvor hovedomdrejningspunkterne er havvind og energieffektivitet.

– Begge områder kommer vi til at investere mere i i samarbejdet med Brasilien, siger han.

Det handler blandt andet om at hjælpe landet med at skabe rammer, der gør, at private virksomheder vil investere i Brasilien.

Lars Aagaard var fredag også med dronningen på besøg ved den statsejede brasilianske virksomhed Embrapa, der er knyttet til Ministeriet for Landbrug og Husdyr i Brasilien, og har til hovedopgave at fremme innovation og teknologiske løsninger inden for bæredygtigt landbrug.

Her deltog Alexandre Hornemann også, der er landbrugsrådgiver på det danske generalkonsulat i Sao Paolo. Han arbejder blandt andet med en række initiativer, der skal styrke samarbejdet mellem danske virksomheder og Brasilien igennem Embrapa.

– Det er en lang proces. Man tager ikke bare noget ned fra hylden og sælger til kunder i Brasilien. Man skal tilpasse meget af teknologien, særligt når vi snakker tropisk landbrug.

Lars Aagaard peger også på at samarbejde med store økonomier såsom Brasilien er svaret fremadrettet.

– Man skal ikke vende ryggen til dem. Hvis vi opgiver at handle med udviklingsøkonomierne, så er det helt sikkert, at de mister tillid til os, for de lever blandt andet af at sælge til os, siger han.

/ritzau/