25. jul. 2022 - 16:06

Kan man selv vælge sin egen forsvarsadvokat?Foto: Shutterstock

Denne artikel indeholder sponsorerede links og er baseret på annoncørbetalt indhold

Skal du til afhøring hos politiet? Eller er du blevet sigtet, tiltalt, anholdt eller varetægtsfængslet? I så fald har du ret til en forsvarsadvokat – og du har også ret til at vælge selv.

I de fleste tilfælde vil du få beskikket en advokat, men du har ikke pligt til at beholde ham eller hende. Hvis du ønsker at skifte til en anden advokat, som f.eks. kunne være en advokat fra Forsvareren, er du i din gode ret til at gøre dette.

Det er dog ikke alle, der er klar over, at man faktisk kan få lov til dette. Af denne grund er der mange, der ikke skifter fra deres beskikkede forsvarer, fordi de ikke er klar over, at de har mulighed for at gøre dette.

Du har frit valg af forsvarer

I Danmark er der frit valg af forsvarsadvokat blandt andet advokater i Danmark. Derfor kan du også frit vælge, hvem din forsvarer skal være. I tilfælde af, at du allerede har fået beskikket en advokat, kan du sagtens skifte ham eller hende ud.

Det er dog værd at tilføje, at der kan være omstændigheder, der gør, at du af retten får afvist at vælge en anden forsvarsadvokat. Det er dog kun i ganske få tilfælde, at retten vil nægte dig retten til at skifte din forsvarer ud.

Er der en specifik advokat, du ønsker at overdrage din sag til, er der derfor mulighed for dette. Dog skal der være en indgået aftale, da advokaten naturligvis ikke har pligt til at tage imod sagen, hvis ikke der allerede er indgået en aftale.

Hvad kan forhindre det frie advokatvalg?

Beskikkelsen af en forsvarsadvokat i en straffesag er personlig, hvilket vil sige, at det er advokaten selv, der skal møde ind i sagen.

Af denne grund kan der opstå situationer, hvor retten nægter at beskikke en given advokat. Det vil som regel være i tilfælde af, at advokaten ikke kan møde ind i sagen, da det vil medføre en længere udsættelse af sagen.

I et sådant tilfælde vil det ikke kunne nægtes, at der bliver prioriteret en hurtig proces for offer og tiltalt, hvilket vil medføre, at det frie advokatvalg ikke bliver prioritet i samme omfang. Det er dog kun i ganske få tilfælde, at dette gør sig gældende.

Er det svært at skifte forsvarer?

Hvis du har besluttet dig for, at du vil skifte forsvarer, skal du ikke være bekymret for, at det er svært. Når du har valgt din nye forsvarer, og har indgået en aftale med ham eller hende, er det nemlig advokaten, der tager sig af resten.

Du skal blot sørge for at informere enten retten, politiet eller fængselspersonalet om, at du ønsker en bestemt forsvarsadvokat beskikket. Når du har gjort dette, vil det være den nye advokat, der tager sig af resten.

Her er det dog værd at tilføje, at der som regel vil gå nogle dage, før dit skift af forsvarer er gået igennem. Når det hele er på plads, vil du blive kontaktet af din nye forsvarer, som du herefter kan arbejde sammen med om din sag.