Justitsministeriet vil stoppe tyverierne: En tredjedel har udenlandsk nationalitet

Justitsministeren har tidligere på ugen sendt et nyt lovforslag i høring, der skal hjælpe med at sætte hårdere ind over for borgernær kriminalitet. Der skal straffes hårdere for blandt andet butikstyveri,hæleri,indbruds og cykeltyveri.

På baggrund af nye tal fra Rigspolitiet, der viser et stigende antal af butikstyverier heonver de seneste år, så skal lovforslaget hjælpe med at sætte en stopper for den udvikling.

På tallene kan man se at der i 2023 var en stigning på cirka 25 procent i forhold til året tidligere.

Udover stigningen af tyverier, så viser tal fra Rigsadvokaten, at cirka hvert tredje butikstyveri i Danmark, i perioden 2018 til 2023, bliver begået af personer der er registeret med udenlandsk nationalitet i politiets systemer.

De store udfordringer med borgernær kriminalitet, såsom indbrud, tyverier og lignende, skal gøres op med. Derfor fremlagde regeringen den 1. februar deres udspil “Sammen om en tryggere hverdag”.

Det udspil består af en række initiativer mod den slags typer af kriminalitet som skaber utryghed i hverdag. Den 23. september sendte Justitsministeriet lovforslaget til høring, det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler i den forbindelse:

‘Det er afgørende for regeringen at værne om danskernes tryghed. Derfor sætter vi med lovforslaget yderligere ind over for den type af kriminalitet, der berører mange danskere, og som kan give grobund for utryghed i hverdagen. Vi vil gøre det sværere at være cykeltyv i Danmark. Der skal samtidig være mere mærkbare konsekvenser, hvis man bliver taget for hæleri eller butikstyveri’.

I lovforslaget bliver der lagt op til, at man blandt andet skal hæve straffen for butikstyveri og hæleri, så man i udgangspunktet altid vil blive straffet med en bøde på minimum 1000 kroner i førstegangstilfælde.

Samtidig skal det sikres, at bøden for butikstyveri altid overstiger værdien af det stjålne.

Ydermere skal politiet have bedre muligheder for at sætte ind over for cykeltyveri, mens den økonomiske kontrol med unge, der begår kriminalitet, styrkes.

Loven forventes at træde i kraft den 1. februar 2025.

Danmarks Ghettolov skal vurderes i EU-domstolen