Antisemtismen har været stød stigende i Danmark det seneste års tid, det viser tal fra politiet. Det er især det seneste års tid, siden angrebet den 7. oktober 2023, at tallene har været i en alarmenerede opadgående kurve. Derfor bringer Justitsministeriet nu et nyt lovforslag på banen.
Det er ikke altid at alle Folketingets partier kan blive enige.
Det kunne de dog blive, da man tilbage i juni havde debatten vedrørende den stigende antisemitisme her til lands.
Her blev alle partier enige om at de nye tal, vedrørende den voksende antisemtisme, kræver handling fra deres side af. Derfor kom der 12 nye initiativer fra deres side af, som skal hjælpe med at stoppe den stigende antisemitiske tendens.
Nogle af de 12 førnævnte initiativer kræver dog en lovændring. Det er derfor at Justitsministeriet, med Peter Hummelgaard i spidsen, den 4. oktober sendte et lovforslag til høring, meddeler de i en pressemedelelse.
Lovforslaget, som er sendt til høring, skal blandt andet give politiet mulighed for, at kunne aktivere strafskærpelser på 50 procent for hadforbrydelser.
Vi kender det fra lovgivning vedrørende bander, hooligans og lignende. Nu skal der altså kigges på, om man kan lægge en ekstra straf oveni, hvis man bliver dømt for en forbrydelse, som bunder i antisemitisme.
Lovforslaget kommer på baggrund af de nyeste tal, som viser en forholdsvis voldsom stigning i antallet af antisemitiske hændelser.
I 2022 meddeldte Det Jødiske Samfund at de havde ni indberetninger om såkaldte antisemitiske hændelser – det tal var steget til 121 i år 2023.
Tal fra politiet bekræfter den stigende tendens. Siden den 7. oktober 2023, dagen for den voldsomme massakre i Israel, og så frem til den 1. oktober i 2024 er der registreret 261 anmeldelser og 59 sigtelser om hadforbrydelser.
‘I september blev en person sigtet for terror i forbindelse med et brandattentat mod en jødisk beboer. Det er rystende. Danske jøder skal ikke udsættes for terror, chikane eller trusler, og antisemitismen må aldrig igen sprede sin gift i samfundet. Det er vi heldigvis enige om i Folketinget’, siger Justitsministeren.
I den omtalte sag er en person i september måned blevet sigtet efter straffelovens terrorparagraf for brandattentatet, mod en jødisk beboer i København.
Samtlige partier i Folketinget blev i juni enige om at styrke indsatsen mod antisemitisme med 12 konkrete initiativer, herunder initiativer der kræver lovændringer.
I forbindelse med pressemeddelelsen havde Justitsminister Peter Hummelgaard følgende udtalelse:
Jeg har i dag sendt et lovforslag i høring, som bl.a. betyder, at politiet skal kunne aktivere en strafskærpelseszone forud for en bestemt begivenhed, hvis politiet vurderer, at der er en risiko for en ekstraordinær stigning i hadforbrydelser’.