Israel og USA er enige: Vildfaren raket fra terrorister ramte hospital

Screendump fra en af de videoer, som det israelske forsvar har delt

Satellitbilleder indikerer ifølge USA, at hospitalseksplosion i Gazastriben kan have skyldtes vildfaren raket

Den israelske hær siger, at den har bevis på, at den militante palæstinensiske gruppe Islamisk Jihad var skyld i tirsdagens dødelige eksplosion på al-Ahli-hospitalet i Gazastriben.

Det sker på et pressemøde i Tel Aviv onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

– Beviserne, som vi deler med jer alle, bekræfter, at eksplosionen på hospitalet i Gaza var forårsaget af en Islamisk Jihad-raket, som fejlede og ikke ramte sit mål, siger Daniel Hagari, talsmand for Israels hær.

Den udmelding bliver onsdag eftermiddag dansk tid bakket op af USA’s præsident, Joe Biden.

På et pressemøde i Tel Aviv siger han ifølge Reuters, at eksplosionen tilsyneladende skyldtes en vildfaren raket.

– Baseret på den information, som vi har set i dag, ser det ud til, at det skyldes en vildfaren raket, der blev affyret af en terrorgruppe i Gaza, lyder det fra Biden.

Adrienne Watson, der er talsperson i USA’s Nationale Sikkerhedsråd, uddyber, at vurderingen blandt andet baserer sig på satellitbilleder.

Ifølge Israels hær viser både en lydoptagelse og videoer fra hospitalet, at en raket fra Islamisk Jihad forårsagede eksplosionen.

Hæren har offentliggjort en lydoptagelse, som den hævder er “kommunikation mellem terrorister, der taler om raketter, der fejler og ikke rammer deres mål”.

Se her den lydfil, som Israel har offentliggjort – artiklen fortsætter under tweetet

Desuden viser videoer fra området ifølge Israels hær, at der ikke kan være tale om et luftangreb – altså om bomber, der er kastet fra et fly. Hvis det var tilfældet, ville ødelæggelserne være større, lyder det.

– Der er ingen kratere – intet, som kan antyde et luftangreb, siger det israelske militær.

Det israelske militær påpeger også, at der ikke er sket strukturelle skader på bygninger ved hospitalet, som angiveligt ikke blev udsat for en direkte træffer.

Det israelske militær siger i en udtalelse til The New York Times, at hospitaler ikke er “militære mål” for Israel.

Militæret tilføjer, at Hamas overdriver antallet af dræbte og sårede ved hospitalseksplosionen.

Antallet af dræbte i hospitalseksplosionen er ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder mindst 471. Yderligere 300 skal være blevet såret.

Islamisk Jihad har afvist at være ansvarlig for eksplosionen, men fremviser ingen beviser for deres påstand.

– Det er løgn og pure opspind – det er fuldstændig forkert. Besætterne prøver at skjule deres forfærdelige forbrydelse og massakre mod civile, sagde Daoud Shehab, talsmand for Islamisk Jihad, tirsdag aften ifølge Reuters.

Den militante gruppe Hamas har desuden udtalt, at Israels “uhørte løgne ikke narrer nogen”, skriver Reuters. Heller ikke Hamas fremlægger nogen beviser for deres påstand.

Israels militær siger, at der tirsdag ikke var nogen israelsk beskydning fra hverken landjorden, havet eller luften, som ramte hospitalet.

Israels hær mener, at dens radarsystem til gengæld afslører, at der blev affyret raketter fra et område tæt på hospitalet.

– Vores radarsystem sporede raketter affyret af terrorister fra Gaza på det tidspunkt, hvor eksplosionen skete, og analyser af raketters baner viser, at de blev affyret fra et sted tæt på hospitalet, siger talsmand Daniel Hagari ifølge AFP.

Det er onsdag umiddelbart kun Israels hær, der har vurderet det israelske bevismateriales tyngde og troværdighed.

/ritzau/Reuters

Her viser optagelser ifølge Israel, at det er en raket fra Islamisk Jihad, der rammer ved hospitalet