Intime detaljer i Katherine Diez-bog kan være over grænsen

Katherine Diez’ bog udkom i tirsdags og indeholder intime detaljer om Adam Price. Dette kan være over grænsen ifølge juraprofessor.

I tirsdags udkom Katherine Diez’ nye bog I egen barm. Bogen er på 182 sider og beskriver udover plagiatsagen blandt andet hendes tidligere forhold til manuskriptforfatter og tv-kok, Adam Price, med intime deltajer.

Beskrivelser, som Adam Price sidenhen har kaldt ‘en bevidst krænkelse af privatlivets fred’.

Grænserne for, hvad man må skrive om personer, man kender, er dog ikke altid tydelige, ifølge juraprofessor på Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller.

‘Det er klart, at hvis man skriver om sit eget liv, så kommer der andre mennesker med, for man kan ikke leve sit liv uden andre mennesker. Der er en bestemmelse i straffeloven, som hedder, at man ikke uberettiget må videregive private oplysninger. Det har vi ikke rigtig noget retspraksis for i Danmark,’ siger Sten Schaumburg-Müller til TV 2.

Adam Price genkender ikke Katherine Diez’ beskrivelser

Mandag skrev Adam Price i et opslag på Instagram, at der er mange beskrivelser fra bogen, han ikke genkender.

‘Og jeg har ikke givet samtykke til, at hun må viderebringe sine subjektive beskrivelser eller fortolkninger af vores intime liv sammen,’ slog han i den forbindelse fast.

Samtidig forklarede Adam Price ligeledes i opslaget, at han endnu ikke har taget stilling til, om beskrivelserne vil få retslige konsekvenser.

Advokat for Katherine Diez og forlaget People’s Press, Heidi Højmark Helveg, er dog ikke i tvivl om, at bogen er inden for skiven, og dermed ikke krænker privatlivets fred.

Til Go’ Aften Live refererer hun til menneskerettighedskonventionens artikel 8 om retten til privatliv. Denne artikel sætter også fokus på retten til at fortælle sin egen historie.

‘(..) og i afvejningen af disse hensyn sammenholdt med retten til ytringsfrihed, har jeg vurderet, at det i bogen beskrevne om Adam Price er inden for lovens grænser,’ udtalte advokat Heidi Højmark Helveg.

Juraprofessor enig – og dog

Sten Schaumburg-Müller er på et generelt plan enig i Heidi Højmark Helvegs udtalelse. Juraprofessoren påpeger dog, at man stadig kan komme i klemme. Man har nemlig samtidig et ansvar for at beskytte andres privatliv.

‘Så bliver det en konkret vurdering, og så må man jo sætte sig til at læse og foretage en vurdering af, om det er inden for skiven, eller om det er for meget,’ siger han.

Sten Schaumburg-Müller understreger, at han ikke selv har læst bogen. Derfor ønsker han ikke at kommentere, om Katherine Diez i denne specifikke situation overskrider grænserne for privatlivets fred.

Selvom der tidligere er afsagt domme ved de danske domstole i lignende sager, så findes der ikke eksempler på den nuværende situation.

Her er det graden af detaljer, der er afgørende for vurderingen af en domsfældelse.

‘Mit bud vil være, at meget detaljerede beskrivelser af seksuelle situationer, hvor man maler løs, vil være over grænsen, men det er ikke noget, som vi har prøvet ved domstolen,’ siger han videre.

Juraprofessoren slår fast, at det ikke nødvendigvis betyder, at der er tale om en juridisk krænkelse, selvom man føler sig krænket.

Man kan dog anmelde det til politiet eller vælge at indlede en retssag, hvis man står i en situation, hvor man føler sig krænket. På den måde kan man få det efterprøvet, afslutter Sten Schaumburg-Müller.

Katherine Diez åbner op: Solgte sin krop for 1000 kroner.

ONP.