Institutioner indfører Solsikkeprogram for at skabe inkluderende rammer og støtte til personer med usynlige handicap.
Personer med usynlige handikap kan finde det stressende og belastende at opleve ukendte omgivelser med mange mennesker omkring sig.
Dette drejser sig hovedsageligt om personer med en hjerneskader, ADHD, angst, synsnedsættelse, PTSD, autisme, Alzheimers og lignende tilstande.
Derfor vil institutioner gerne skabe trygge rammer og indføre et Solsikkeprogram.
”Vi tror og håber, det giver en ekstra tryghed at vide, at alle kan komme ind i vores huse og få støtte, forståelse og måske lidt ekstra tid uanset handicap eller udfordringer. Vi har mange besøgende hver dag på både vores biblioteker og museer og her på Kulturværftet, og vi synes derfor, at det er vigtigt at vise, at vi er tilgængelige og inkluderende,” siger Sebastian Gyrst-Longsig Christensen, leder af Museum Helsingør, Birgitte Refbjerg Hansen, konstitueret bibliotekschef Helsingør Kommunes Biblioteker og Søs Krogh Vikkelsøe, leder af Kulturværftet i en pressemeddelelse.
Medarbejdere og frivillige på kulturinstitutionerne bliver således trænet, inden de bliver en del af Solsikkeprogrammet. Derudover kan man få udleveret en solsikkesnor ved at henvende sig til personalet.
De tre kulturinstitutioner i Helsingør vil ligeledes kommunikere initiativet til alle gæster.
Solsikkesnoren kan bæres, når man ønsker at gøre sit usynlige handikap synligt. Det er helt frivilligt, om man ønsker at bære den.
Fra søndag den 1. december tilslutter Museum Helsingør, Helsingør Kommunes Biblioteker og Kulturværftet sig Solsikkeprogrammet.