I dag kan ende som den varmeste dag nogensinde: DMI advarer danskerne

Der er helt proppet på Gilleleje Strand onsdag eftermiddag

Politi og meteorologer advarer om en glohed onsdag, der måske bliver indskrevet i DMIs arkiver som den varmeste nogensinde.

Efter en brændende varm tirsdag kan onsdag muligvis gå over i historien som den varmeste dag målt i Danmark, siden man begyndte de systematiske målinger for 148 år siden.

Den tidligere rekord er 47 år gammel og blev målt den 10. august i Holstebro, hvor man måtte udholde hele 36,4 grader.

Det er varm luft, der bevæger sig op over Danmark sydfra, der betyder, at flere prognoser antyder, at den danske varmerekord er inden for rækkevidde, skriver DMI.

Rammer primært det jyske

Onsdag vil den højeste varme primært ramme sønder- og vestjyderne. Her vil temperaturen komme helt op og runde 36 grader.

Nord- og østjyderne vil opleve temperaturer på 30 til 32 grader, mens man på Fyn og det meste af Sjælland vil opleve temperaturer mellem 30 og 34 grader.

Få steder vil man lokalt på Fyn, Sjælland og Lolland dog også kunne opleve temperaturer, der kommer op og snuse til de 36 grader.

’Et forsigtigt bud er, at varmerekorden, hvis den kommer, vil finde sted i Store Jyndevad, tæt på den dansk-tyske grænse. Store Jyndevad ligger nemlig lige i skudlinjen, når sydøstenvinden sender den massive varme fra det europæiske kontinent op mod Danmark,’ fortæller meteorolog Anna Christiansson fra DMI.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Vejret i Danmark onsdag d. 20. juli – FOTO: DMI

Pas på i det ekstreme vejr

Det er dog ikke kun luft i badedyret, man skal være opmærksom på, når vejret bliver så varmt, som tilfældet er i dag. Både politi og DMI er ude at advarer danskerne om at tage for let på varmen, der kan medføre ubehag, dehydrering og i værste fald hedeslag.

Hedeslag kan komme langsomt, og det kan være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en for stor overophedning.

’Den bedste forebyggelse mod hedeslag er at beskytte sig mod solen ved at opholde sig i skyggen eller bære en hat og lyst, løstsiddende tøj, hvis man skal ud. Man skal også huske at drikke rigeligt med vand, også selvom man ikke føler tørst. Hvis man sveder meget, er det en god ide at drikke eller spise noget saltholdigt. Ved meget høje temperaturer kan det være en god idé at holde sig indendørs på et sted med luftafkøling eller aircondition,’ fortæller Anna Christiansson fra DMI.

Følgende er symptomer på hedeslag:

  • Ekstremt høj kropstemperatur – ved kropstemperatur over 41°C er situationen alvorlig
  • Tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed
  • Påfaldende opførsel, f.eks. angst, dårlig kontaktbarhed, forvirring
  • Besvimelse, bevidstløshed og kramper
  • Rød, varm og tør hud, dvs. nedsat eller ingen svedproduktion
  • Hurtig puls
  • Nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, dvs. tegn på væske eller saltmangel
    (Kilde: DMI)

Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag, skal du ringe 1-1-2.

SE OGSÅ: DEL 1 | HISTORIEN OM MARLENES ‘LUDERLIV’: ‘FØRSTE GANG JEG HAVDE EN PIK I MUNDEN, VAR JEG TRE ÅR GAMMEL’

Et par milepæle vil formentlig blive slået

Hvis den absolutte varmerekord ikke slås i dag, er der alligevel en række milepæle på vej der op ad, som sandsynligvis bliver overgået.

Såfremt der bliver målt 35 grader eller derover et sted i Danmark, vil det nemlig være den varmeste julidag i 74 år og den varmeste sommerdag i 30 år.

Varmen kommer som en del af en hedebølge, der de forgangene dage har rullet ind over Europa. Blandt andet målte man tirsdag i England den varmeste dag nogensinde.

Der er helt proppet på Gilleleje Strand onsdag eftermiddag