I dag er det Luciadag – men hvorfor holder vi det egentlig?

Den 13. december er det traditionen tro Luciadag, hvor mange mennesker landet rundt ser på flotte, lysende Luciaoptog. Men hvorfor holder vi det egentlig?

Traditionen med Luciaoptog er faktisk forholdsvis ny og stammer fra Sverige, hvor en avis i år 1928 for første gang kårede ’Stockholms Lucia’.

I Danmark så vi første gang traditionen på Th. Langs-skolerne i Silkeborg under besættelsen i 1943, Sidenhen er det blevet en fast del af de fleste danske skolers julefest. I Sverige er Luciafejringen dog adskilt fra julen.

Luciadag, hvor Luciaoptogene er udviklet sig fra, bliver altid afholdt den 13. december. Dagen mindes den italienske helgeninde Sankta Lucia, som led en martyrdød og har helgendag den 13. december, der ifølge den julianske kalender i 1300-tallet var regnet som årets korteste dag.

Ordet ‘Lucia’ kommer af det latinske lux, der betyder lys.

SE OGSÅ: BRAND I METROSTATION: TOGENE HOLDER STILLE

Flere steder i dag i Danmark har man fejret Sankta Lucia ved at lave de såkaldte Luciaoptog. Det gælder blandt andet i Skovsøen i Odense, hvor motionssiden VoresPuls sammen med en række pædagogstuderende lavede optoget i kano.

Billeder fra den tur kan du se her: