I begyndelsen af uge 22 i 2023, kunne forskerteamet, der følger den ‘russiske spionhval’, beluga-hanhvalen døbt Hvaldimir, berette at hvalen var svømmende udfor den svenske Vestkyst. Ved Hunnebostrand havde flere strand- og havnegæster bemærket den 5 meter lange og hvide beluga-hanhval ved bådebroer og på lavt vand ved land.
Et forskerteam fra organisationen onewhale.org følger Hvaldimir tæt og monitorerer hver af dens bevægelser. I en mindre båd sejler de trofast og loyalt bagved hvalen og overvåger den med kamera og droner.
Hvaldimir blev første gang opdaget i Skandinavien, da norske fiskere opdagede den hvide belugahval i det nordlige Norge i 2019. Da fiskerne blev opmærksomme på hvalen var den iført et seletøj og i selen var monteret elektronisk udstyr.
Fiskerne befriede hvalen for selen og hvalen menes stamme fra Rusland, hvor det menes at den har indgået i et ‘hval-program’ under det russiske militær.
Hvalen er kendt i hele verden som den ‘russiske spionhval Hvaldimir’ og en Google-søgning viser hele verdens interesse for den fem meter lange hanhval.
Det er muligt at følge hvalens rejse på onewhale.org.
Nu meldes hvalen død.
(Artiklen forsætter under billedet)
Hvidhvalen Hvaldimir, som har været mistænkt for at være en russisk spionhval, er fundet død i det sydvestlige Norge.
Det bekræfter forsker Sebastian Strand, som har arbejdet med hvalen i en årrække, over for det norske medie NRK.
– Vi fandt desværre Hvaldimir flydende i vandet. Han er gået bort, men det er ikke umiddelbart tydeligt, hvad dødsårsagen er, lyder det.
Hvalen dukkede op i Norge i 2019 og bar seletøj med russiske inskriptioner. Derfor blev den mistænkt for at fungere som russisk spion.
Andre mente, at der var tale om en terapihval. Det blev aldrig fastslået, præcis hvad hvalen har været brugt til.
Ved Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) har man ifølge det norske nyhedsbureau NTB ment, at hvalen var fra den russiske marine, der traditionelt har brugt dyr som hvaler til eksperimenter.
Opdagelsen af hvalen fik international opmærksomhed.
Lokalbefolkningen i området, hvor den første gang dukkede op, gav den kælenavnet Hvaldimir.
2022 fik den i stedet kælenavnet Hvaldi for ikke at blive associeret med den russiske præsident, Vladimir Putin.