Ali ville dræbe uskyldige: Hårdeste straf nogensinde i dansk terrorsag

Lidt mere end tre år efter, at politiet slog til på adresser i Holbæk under mistanke om terrorplanlægning, er sagen nu afsluttet

36-årig mand påstod, at kemikaliekøb skulle bruges til kanonslag, men domstole mener, det var til terror

Østre Landsret har tirsdag kendt 36-årige Ali Al Masry fra Holbæk skyldig i at forberede et terrorangreb ved blandt andet at have indkøbt kemikalier med henblik på fremstilling af en eller flere bomber.

Straffen er blevet udmålt til 16 års fængsel, og den er dermed identisk med den straf, som Retten i Holbæk udmålte i december 2022.

Sagen stammer tilbage fra februar 2021, hvor Politiets Efterretningstjeneste foretog anholdelser og ransagninger på to adresser i Holbæk og andre steder på Sjælland. 13 personer blev i første omgang varetægtsfængslet.

Da anklagemyndigheden nåede frem til at rejse tiltale, var beviserne mod de fleste imidlertid ikke til en anklage for terrorisme. Kun Ali Al Masry, hans hustru og bror blev tiltalt.

Hustruen og broren blev frifundet i det alvorlige forhold om terrorplaner, mens Ali Al Masry blev idømt 16 års fængsel. Den dom ankede han til Østre Landsret med krav om frifindelse, men her er han nu også fundet skyldig.

Ali Al Masry har under sagen hævdet, at kemikalierne, som blandt andet blev bestilt via en polsk hjemmeside, skulle bruges til fremstilling af kanonslag, som han ville sælge.

Den forklaring har retten imidlertid afvist. Tværtimod er der meget i sagen, som peger i retning af en sympati for militant islamisme i almindelighed og for bevægelsen Islamisk Stat i særdeleshed.

I byretten gik anklagemyndigheden efter en dom på fængsel på livstid, og det var også tilfældet i Østre Landsret.

– Det er min påstand i dag, at Ali skal idømmes fængsel på livstid, og at han skal udvises af Danmark for bestandig, lød det tirsdag i Østre Landsret fra specialanklager Annemarie Dybdal Christensen.

Kun en enkelt gang er der givet fængsel på livstid i en sammenlignelig sag. Det skete sidste forår, da en mand blev dømt for at have kæmpet for Islamisk Stat mod Danmarks allierede.

Den dom var imidlertid ikke en dom efter straffelovens terrorparagraf, men en dom efter den såkaldte landsforræderiparagraf.

Straffen på 16 år til Al Masry er den hårdeste i de terrorsager, som har kørt ved danske domstole. De har det til fælles, at de alle har handlet om forberedelse af terrorangreb – ikke om et fuldbyrdet angreb. Typisk har straffen indtil dommen mod Al Masry ligget i omegnen af 12 års fængsel.

Siden har Folketinget dog vedtaget, at terror skal straffes hårdere, og anklagemyndighedens påstand skal ses i lyset af dette.

Forsvarsadvokat Berit Ernst argumenterede for, at anklagemyndighedens krav om livstid var skudt over målet.

– Min påstand er, at vi ikke skal over den straf, som blev udmålt i byretten, og det er også min opfattelse, at man kan gå et år eller to ned, lød det fra Berit Ernst.

Ud over terrorforberedelse er Al Masry dømt for forskellige former for støtte til sin hustrus bror, som har tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien. Det drejer sig blandt andet om økonomisk støtte for sammenlagt 97.361 kroner.

Ud over fængselsstraffen blev Ali Al Masry udvist med et livsvarigt forbud mod at vende tilbage til Danmark. Udvisningen gælder efter endt afsoning.

/ritzau/