Det skabte en hel del debat under åbningen af folketinget, da det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh Dam valgte at holde sin tale på sit modersmål grønlandsk. Nu bringer et andet grønlandsk parti en pressemeddelelse om hændelsen.
Ved dette års åbningsdebat i Folketinget gik Aki-Matilda Høegh-Dam, som repræsenterer det grønlandske parti Siumut i Folketinget, på talerstolen og holdte sin åbningstale på grønlandsk.
Forinden var hun blevet informeret, af Folketingest Præsidium, at hun ikke ville modtage spørgsmål efterfølgende, hvis hun valgte kun at gennemføre talen på grønlandsk.
Den belsutning har nu fået de grønlandske partier op ad stolene, og i en pressemeddelelse giver de udtryk for, at som det foregår nu så er det ikke holdbart i længden.
Hvis Folketinget ikke accepterer at vi bliver repræsenteret i Folketinget, kræver vi at man udtaler sin holdning klart. Dermed vil vi skulle arbejde for en ændring af Danmarks Riges Grundlov.
‘En sådan beslutning truffet af Folketingets Formandskab er meget alvorlig’, skriver Inuit Ataqatigiits Gruppe i en pressemeddelelse.
Forrige år blev det ellers heftigt debatteret i Folketingets Præsidium, hvorvidt man skulle betale for simultantolkning.
Den ide blev hurtigt skrottet grundet økonomien i det, og i stedet blev det aftalt at de nordatlantiske folketingsmedlemmer ville få dobbelt taletid til debatter i Folketingssalen. Derved vil de kunne holden en tale på deres modersmål og en på dansk efterfølgende.
De ønsker klar tale fra Folketinget. Hvis de ikke accepterer deres repræsentation i Folketinget, så vil de have kigget på en mulig ændring af grundloven.
‘Enhver kan lade sig opstille i demokratiets navn, forskelsbehandling på grund af sprog er en fortsættelse af kolonimagtens metoder’, skriver partiet i deres pressemeddelelse.
Bliv klogere på den nye passagerafgift – privatflyene slipper for afgift