Naalakkersuisut er utilfreds over, at den ikke er blevet forelagt nye resultater af et forskningsprojekt
Naalakkersuisut, som er den grønlandske regering, finder det bekymrende, at den ikke er blevet forelagt nye resultater af et forskningsprojekt om en tsunami ved Dickson Fjord sidste år.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Naalakkersuisut fredag.
– Dette er ikke tilfredsstillende, og der vil derfor blive rettet henvendelse til Geus med henblik på at få forbedret kommunikationen fremadrettet.
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) er et geologisk datacenter, som udfører undersøgelser, forskning, rådgivning og kortlægning.
16. september sidste år udløste et fjeldskred i Dickson Fjord i det nordøstlige Grønland en tsunami, der medførte voldsom bølgegang hen over ni dage.
Hændelsen er blevet undersøgt af et hold internationale forskere, hvoraf nogle er fra Geus.
Resultaterne blev torsdag offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.
Her fremgår det blandt andet, at klipper og is dumpede ned i fjorden og skabte en tsunami på 200 meter – cirka samme højde som pylonerne på Øresundsbroen.
Ifølge Naalakkersuisut er der tale om “spændende og samfundsrelevant forskning”.
– Særligt når det handler om naturkatastrofer er det særdeles vigtigt, at alle oplysninger tilkommer de rette myndigheder så hurtigt som muligt, lyder det fra den grønlandske regering.
Naalakkersuisut arbejder målrettet med kortlægning af områder med større risiko for fjeldskred, står der i pressemeddelelsen.
– Arbejdet skal søge at minimere risikoen for vores daglige færden i fjordene ved netop at kunne forstå og eventuelt forudsige sådanne farlige situationer.
Grønlands regering har nedsat en taskforce, der skal sikre et effektivt beredskab og klar kommunikation, så befolkningen hurtigt kan få besked, hvis der er områder med øget risiko for fjeldskred.
/ritzau/