Glyptoteket tilbageleverer portræt til Tyrkiet

Foto: Glyptoteket

Glyptoteket tilbageleverer antikt bronzehoved af romersk kejser til Tyrkiet som led i kampen mod ulovlig handel med kulturarv.

Et bronzehoved, der forestiller den romerske kejser Septimius Severus, vil blive fragtet fra Danmark til Tyrkiet.

Tilbageleveringen vil ske inden for en overskuelig fremtid.

Glyptoteket, som ejer bronzeportrættet, har nemlig besluttet at sende det antikke kejserportræt tilbage til sit oprindelsesland, efter at Tyrkiet har bedt om at få det udleveret.

Dette skyldes, at man har bevist, at bronzeportrættet oprindeligt blev udgravet og solgt ulovligt.

“Der skal særdeles vægtige argumenter og videnskabelig dokumentation til for at udskille et værk fra museets samling, og det er der i denne sag,” siger Gertrud Hvidberg-Hansen, der er direktør for Glyptoteket, i en pressemeddelelse.

Det antikke kejserportræt stammer fra omrking år 200.

Tilbage i 1970 blev det købt af kunsthandleren Robert Hecht, der i andre sammenhænge har været forbundet med illegalt køb og salg af kulturarvsgenstande fra Italien og Tyrkiet.

Det menes at stamme fra byen Boubon i Tyrkiet og tilhøre en større gruppe brønzeskulpturer af den romerske kejserfamilie.

Tyrkiet takker Danmark

Tyrkiets ambassadør i Danmark, Hakan Tekin, takker Glyptoteket for beslutningen.

“Denne udvikling danner præcedens for institutioner og samlere over hele verden, også i Danmark, at kulturgenstande erhvervet gennem lyssky aktiviteter returneres til deres retsmæssige ejere,” siger han i pressemeddelelsen.

Sideløbende med udleveringen af bronzeportrættet har Glyptoteket påbegyndt processen med at returnere 48 terrakottafigurer til Tyrkiet.

Her mistænkes det ligeledes, at de er blevet tilvejebragt og solgt ulovligt til Danmark.

Både det antikke kejserportræt og de 48 terrakottafigurer vil blive udstillet på museet en foreløbig sidste gang, inden værkerne sendes retur.

Se et billede af det antikke kejserportræt nedenfor:

Der er en markant fremgang af børnefamilier på Glyptoteket. Museet glæder sig over fremgangen og lancerer samtidig et børnekort.