30. dec. 2021 - 17:59

Fyrværkeriforbud: Størstedelen vil have strammere regler i DanmarkOmkring halvdelen af de adspurgte danskere mener, at det burde være forbudt for private at affyre fyrværkeri. Det viser en større rundspørge, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Her svarede 46 procent nemlig, at de er helt eller overvejende enige i, at der bør indføres et forbud mod privat affyring af fyrværkeri. Samtidig svarede 42 procent at de var helt eller overvejende uenige. 12 procent af danskerne var i tvivl om deres holdning.

Stor forskel i køn og aldersgrupper

Rundspørgen afslører ligeledes, at det særligt er de danske kvinder, der mener, at fri adgang til fyrværkeri skal forbydes.

Blandt de adspurgte kvinder ønsker over halvdelen et forbud, mens kun cirka fire ud af ti af de adspurgte mænd vil have indført et forbud.

Derudover viser tallene også, at det særligt er ældre, der ønsker et forbud, hvor hele 57 procent er helt eller overvejende enig i, at det bør afskaffes. Derimod er det kun lidt over hver tredje, som ønsker et forbud blandt de unge.

Strammere regler

Mens der er uenighed blandt danskerne, om hvorvidt der bør indføres et forbud om privat affyring af fyrværkeri, hersker der en bredere enighed om at indføre strammere regler på området.

52 procent af danskerne bakker nemlig op om, at gøre det forbudt for almindelige mennesker at skyde krudtet af uden for privat område.

Derudover ville 70 procent ønske, at perioden for affyring af fyrværkeri bliver indskrænket.

Lige nu tillader de eksisterende regler, at man må affyre fyrværkeri fra 27. til 31. december. Flere ønsker derfor, at affyring af fyrværkeri bliver indskrænket til den 30. og 31. december.

Rekordmeget ulovligt fyrværkeri

Ifølge Dansk Erhverv har cirka hver fjerde husstand planer om at købe fyrværkeri i år.

Selvom tendensen er, at færre og færre køber fyrværkeri, har Toldstyrelsen dog beslaglagt rekordmeget ulovligt fyrværkeri i 2021.

Mellem 1. januar 2021 og 15. december er der nemlig blevet beslaglagt hele 1012 kilo ulovligt fyrværkeri.

“Vi har aldrig før set så meget ulovligt fyrværkeri i toldkontrollen, som vi gør lige nu,” siger kontroldirektør i Toldstyrelsen Michael Lund i en pressemeddelelse.